'Gearresteerd'

President Mali treedt af en heft parlement op na arrestatie door militairen

19 augustus 2020 00:25 Aangepast: 19 augustus 2020 11:48
De soldaten die de president zouden hebben 'gearresteerd' worden opgewacht door een uitgelaten menigte. Beeld © AFP

De president van Mali is afgetreden en heeft het parlement opgeheven nadat hij gisteren werd 'gearresteerd' door rebellerende militairen. Volgens de Europese Unie gaat het om een poging tot een staatsgreep. Het is nog onduidelijk hoeveel militairen er in het West-Afrikaanse land in opstand zijn gekomen of wat hun eisen zijn. Nederlanders in het gebied worden opgeroepen 'voorzichtig' te zijn.

President Ibrahim Boubacar Keïta en premier Boubou Cissé werden gisteren gearresteerd in het West-Afrikaanse land. De BBC meldt dat de president zojuist is afgetreden en het parlement heeft opgeheven. "Ik wil niet dat er bloed wordt vergoten zodat ik aan de macht kan blijven", zei hij in een korte toespraak.

Eerder op de dag waren er rellen uitgebroken in een militaire basis, net buiten hoofdstad Bamako. Het verarmde Mali is al maanden in de greep van protesten en een politieke crisis.

'Gearresteerd in huis'

"De president en premier zijn in onze controle. Wij hebben ze gearresteerd in het huis van de president", vertelde een van de rebellerende militairen aan persbureau AFP. Zeker twee bronnen bevestigen de aanhouding van de Malinese president.

Premier Boubou Cissé (links) en president Ibrahim Boubacar Keïta (rechts) Premier Boubou Cissé (links) en president Ibrahim Boubacar Keïta (rechts)

Volgens de Europese Unie is er sprake van een 'poging tot staatsgreep' die niet alleen Mali, maar de hele regio zou kunnen destabiliseren. António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), vindt dat het staatshoofd moet worden vrijgelaten. "De rechtsstaat moet onmiddellijk worden hersteld."

Grenzen sluiten

De buurlanden van Mali gaan hun grenzen sluiten met het West-Afrikaanse land. Ook meldt het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas dat er voorlopig geen geld meer naar Mali gaat en dat het land niet meer bij de organisatie mag meebeslissen.

Ecowas veroordeelt de actie van de militairen en spreekt ook van een straatgreep. Het samenwerkingsverband, bestaande uit 15 landen, wil Mali ook sancties opleggen.

Militairen in hoofdstad

Gisteravond (lokale tijd) waren militaire troepen te zien in de straten van hoofdstad Bamako. Op beelden van persbureau AFP is te zien hoe er eerder op de dag een overheidsgebouw in de hoofdstad in brand stond:

In een afgelopen nacht uitgezonden verklaring zeggen de coupplegers dat de situatie voor Mali onhoudbaar was geworden, zegt Afrika-correspondent Saskia Houttuin. "Mali wordt al jaren geteisterd door armoede en corruptie. De veiligheidssituatie in het land is, ondanks verschillende internationale missies, waar ook Nederland tot vorig jaar aan heeft bijgedragen, verder verslechterd. Dat wordt ook duidelijk gemaakt in de persconferentie van afgelopen nacht."

"Hele dorpen zijn verbrand, onschuldige burgers zijn afgemaakt, en we betreuren dagelijks het verlies van onze compagnons." zei woordvoerder Ismael Wagué. "Deze horror is het dagelijks leven voor de Malinezen."

'Wees voorzichtig'

Nederlanders die zich momenteel in Mali bevinden hebben van de Nederlandse ambassade een sms'je gekregen, schrijft de NOS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verzoekt Nederlanders om voorzichtig te zijn en niet-noodzakelijke reizen uit te stellen. Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders zich momenteel in Mali bevinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hevige rellen in Mali: het parlement gaat in vlammen op

Acht jaar geleden kwam het Malinese leger uit woede over slechte bewapening ook in opstand tegen de regering. Dat leidde tot een staatsgreep. Volgens een BBC-verslaggever zou dat ook nu weer kunnen gebeuren. Op beelden is te zien dat veel inwoners van Bamako de straat op zijn gekomen om de militairen toe te juichen.

Islamitische rebellen

Tijdens de vorige staatsgreep maakten radicaalislamitische rebellen handig van de situatie gebruik door een groot deel van Mali te veroveren. Frankrijk, dat Mali ooit als kolonie had, besloot daarop militair in te grijpen. Nederland deed van 2014 tot 2019 mee aan een internationale missie van de VN om het geweld in te dammen.

In de straten van Bamako was het gisteren groot feest. Op sociale media verschenen beelden van jongeren die in het zwembad van de zoon van de president speelden. Maar het is nog maar de vraag of de vreugde doorzet, zegt correspondent Saskia Houttuin. "De coupplegers roepen op tot tot kalmte en hebben beloofd nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Maar de angst is groot dat Mali juist verder in chaos vervalt. Deze coup kan leiden tot een gevaarlijk machtsvacuüm waar jihadistische groepen op kunnen inspringen, zoals ook acht jaar geleden gebeurde." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanslag na aanslag in Mali: heeft de VN-missie wel zin?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore