Autobom 2005

Oordeel Libanontribunaal: één van vier verdachten schuldig aan moord ex-premier

18 augustus 2020 21:23
Hariri en de plek waar de autobom afging. Beeld © Getty Images / ANP

In Leidschendam is vandaag de Libanees Salim Jamil Ayyash schuldig bevonden aan de moord op de ex-premier Rafik Hariri van Libanon in 2005 in Beiroet. In totaal stonden vier mensen terecht. Geen van hen is ooit daadwerkelijk voor het tribunaal verschenen.

Op 14 februari 2005 kwam Hariri samen met 21 anderen om het leven bij een aanslag met een autobom in het centrum van hoofdstad Beiroet. Een truck vol explosieve ontplofte toen zijn konvooi langs reed. 

De aanslagplegers zouden het op Hariri hebben gemunt. Naast de 22 doden raken ook 226 mensen gewond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Israël bombardeert Hezbollah-wapenopslag in Syrië'

De Soennitische Hariri wilde een einde maken aan de aanwezigheid van Syrische militaire- en inlichtingendiensten in Libanon. Wat volgens sommigen de reden was voor de aanslag op zijn leven.

Rafik Hariri was van 1992 tot 1998 en van 2000 tot 2004 premier van Libanon. Een paar maanden voor zijn dood beëindigde hij zijn vijfde termijn als premier.

Hezbollah

De vier verdachten werden beschuldigd van samenzwering en het plegen van een terreurdaad. Ze zouden betrokken zijn bij het sjiitische Hezbollah, dat nauwe banden met Syrië heeft. Alle vier zijn ze spoorloos en nooit voor het tribunaal verschenen. Salim Jamil Ayyash werd dus bij verstek veroordeeld.

Daarnaast oordeelde de rechter dat er geen bewijs is dat leiders van Hezbollah direct bij de aanslag betrokken waren. Zelf ontkenden ze dit ook altijd. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gaf dan ook aan geen belangstelling te hebben voor de uitspraak van het tribunaal.

Saad Hariri, de zoon van Rafik Hariri spreekt met de pers in Leidschendam Saad Hariri, de zoon van Rafik Hariri spreekt met de pers in Leidschendam

Het Libanontribunaal werd in 2007 opgericht door de VN. Het is het eerste en enige internationale hof dat mensen bij verstek kan berechten. Oorspronkelijk werden vijf mannen berecht, maar een van hen kwam in 2016 in Syrië om het leven.

Oude gymzaal van de AIVD

Wegens veiligheidsredenen kon Beiroet het tribunaal niet huisvesten. Daarom werd besloten om het voormalig hoofdkwartier van de AIVD in Leidschendam om te bouwen tot rechtbank. De rechtszaal waar het proces werd gehouden is de oude gymzaal van het complex.

Het tribunaal in de gymzaal in 2009. Het tribunaal in de gymzaal in 2009.

Gedurende het 6 jaar durende proces was er veel kritiek op het tribunaal. Mensen vonden dat de focus te veel op personen lag, in plaats van op het brein achter de aanslag. 

De uitspraak stond eigenlijk gepland op 7 augustus, maar werd na de explosie in Beiroet op 4 augustus verplaatst. De zitting begon vanochtend met een minuut stilte voor de slachtoffers van de explosie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore