Ga naar de inhoud
Bakermat coronavirus

Verbijstering over enorm zwemfeest Wuhan: stad pakt normale leven op

Massa's mensen feestte er op los in Wuhan Beeld © AFP

Beelden van een gigantische poolparty in de Chinese stad Wuhan gaan de wereld over. Duizenden mensen feestten er afgelopen weekend op los, in de stad die geldt als de bakermat van het coronavirus.

Op de beelden die van het feest zijn gemaakt, is te zien hoe iedereen vlak bij elkaar in het water ligt en vrolijk danst op de muziek. Van 1,5 meter afstand is geen sprake en niemand draagt een mondkapje.

De eigenaar van het zwempark wilde eigenlijk maar de helft van de kaarten verkopen, maar uiteindelijk was het zwempark met 15.000 mensen gevuld. Voor vrouwelijke toeristen werden de kaarten zelfs voor de helft van de prijs aangeboden, om maar zoveel mogelijk mensen op het feest te hebben. 

Beelden gaan viral

Inmiddels zijn de feestbeelden uit Wuhan al meer dan acht miljoen keer bekeken en wordt er enorm veel over gesproken. In de Chinese stad werden eind 2019 de eerste corona-besmettingen vastgesteld. Het virus verspreidde zich daarna razendsnel over de rest van de wereld. 

Maar waar wij in Nederland nu nog te maken hebben met maatregelen om het virus in te dammen, lijken ze in Wuhan het normale leven weer volledig te hebben opgepakt. 

Enerzijds leidt dat tot verbaasde reacties. Veel mensen vragen zich af waarom wij hier mondkapjes op moeten, moeten reserveren voor het terras en anderhalve meter afstand moeten houden, terwijl dat uitgerekend in Wuhan niet meer van toepassing is. 

Anderzijds zijn er ook bezorgde reacties. Immers: Wuhan was de bakermat van het virus. Mensen maken zich ongerust over een nieuwe verspreiding van het virus en een mogelijke tweede golf, maar juist in de Chinese stad zijn er al heel lang nauwelijks besmettingen vastgesteld. 

Jaïr
Lees ook:
Jaïr woont in Wuhan en kan na 76 dagen lockdown weer naar buiten

Strengste lockdown ter wereld?

Nadat eind vorig jaar in de stad het virus was opgedoken, ging Wuhan in januari volledig op slot. In een stad van elf miljoen mensen, mocht er per huishouden een persoon maximaal twee uur per dag buiten zijn. Daarmee veranderde Wuhan in een spookstad.

Vanaf maart werd de lockdown geleidelijk versoepeld. Winkels gingen weer open, mensen mochten weer onbeperkt naar buiten en zelfs de beruchte dierenmarkten, waar het virus mogelijk van dier op mens is overgesprongen, zijn weer opengegaan. In vergelijking met die periode zie je steeds minder mensen een mondkapje dragen. 

Wat daar een reden voor kan zijn? Volgens de Chinese autoriteiten is er sinds half mei geen enkele binnenlandse besmetting meer vastgesteld in Wuhan. Dat maakt het mogelijk dat de stad die misschien wel de strengste lockdown ter wereld had, nu weer langzaam terugkeert naar het normale leven. Er geldt ook geen verbod meer op dit soort massale bijeenkomsten. 

De angst voor het virus lijkt onder de inwoners van Wuhan in rap tempo af te nemen. De laatste keer dat er besmettingen onder inwoners werden vastgesteld, begin mei, werden er binnen twee weken miljoenen inwoners getest op het virus. Als dat in Wuhan opnieuw gebeurt, kan er weer op grote schaal gaan worden getest.

Mijlpaal
Lees ook:
Mijlpaal in Chinese provincie Hubei: geen nieuwe besmettingen