Roep om vertrek

Wit-Russische president Loekasjenko voor schut gezet tijdens bezoek aan fabriek

17 augustus 2020 17:12
Een beveiligingsmedewerker van Loekasjenko wordt geconfronteerd door protesterende fabrieksarbeiders in Minsk. Beeld © Getty

De steun voor de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko brokkelt alsmaar verder af. Vandaag moest hij zijn toespraak bij een fabriek in hoofdstad Minsk vroegtijdig afbreken toen hij aanhoudend werd uitgejouwd.

Loekasjenko was op werkbezoek bij een staatsfabriek voor militaire voertuigen. Buiten hield de president een toespraak waarmee hij juist wilde laten zien dat hij nog altijd de touwtjes in handen heeft.

'Over mijn lijk'

Die speech moest hij volgens de Britse krant The Guardian meermaals onderbreken door het aanhoudende gezang van zijn toehoorders, die om zijn vertrek riepen.

Met een zichtbaar chagrijnige blik hoorde Loekasjenko het scanderen aan. Om vervolgens te zeggen: "We hebben verkiezingen gehouden en zolang je me niet vermoordt, komen er geen andere verkiezingen."

Loekasjenko staat al negen dagen zwaar onder druk na de veelbesproken verkiezingen, die hij claimt te hebben gewonnen. Maar hij is duidelijk niet van plan om op te stappen.

Arrestaties en geweld

In Wit-Rusland werden sinds de verkiezingen bijna 7000 mensen opgepakt, raakten honderden gewond en vielen zeker twee doden. Zondag gingen tienduizenden mensen de straat op tijdens de grootste protesten ooit in Wit-Rusland.

Grootste demonstratie ooit tegen Loekasjenko

"We willen verandering!", klonk het uit de mond van duizenden Wit-Russen.

Wel liet de Loekasjenko weten dat hij bereid is tot het delen van de macht en het wijzigen van de grondwet. Maar dat zegt hij niet te willen doen onder druk van de demonstranten, aldus Wit-Russische media.

Lege televisiestudio

De Wit-Russische president, ook wel 'de laatste dictator van Europa' genoemd, is sinds 1994 aan de macht in het Oost-Europese land.

Onder anderen duizenden fabrieksmedewerkers en medewerkers van de staatszender legden vandaag hun werk neer. Dat laatste zorgde voor vreemde televisiebeelden van een lege studio waar nog wel een vrolijk muziekje onder was gezet.

Ondertussen heeft oppositieleider Svetlana Tichanovskaja gezegd dat zij bereid is om Wit-Rusland tijdelijk te leiden. Tichanovskaja is gevlucht naar Litouwen en riep in een videoboodschap het leger op om haar kant te kiezen.

'Beslissen over toekomst'

De regeringsleiders van de EU-lidstaten vergaderen aanstaande woensdag over de zorgwekkende situatie in Wit-Rusland. "De bevolking van Wit-Rusland heeft het recht om over hun toekomst te beslissen en vrij hun leider te kiezen", schreef Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, op Twitter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wit-Russische Nederlanders vrezen voor familie en vrienden: 'Loekasjenko is een crimineel'

Hoewel Wit-Rusland geen lid is van de EU, probeert het statenverband invloed uit te oefenen op het land. Dat lidstaten hebben daarom sancties aangekondigd tegen leden van het regime van Loekasjenko.

De Wit-Russische leider zelf overweegt samenwerking met de Russische president Poetin, al is nog onduidelijk hoe die hulp er precies uit zal zien.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore