Autobom geëxplodeerd

Zeker 17 doden bij terreuraanval op hotel in Mogadishu

17 augustus 2020 01:45 Aangepast: 17 augustus 2020 02:05
Ambulances bij het hotelin Mogadishu Beeld © Twitter / @DrAadem

Door een terreuraanslag op een populair hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zeker 17 doden gevallen. Ook was er sprake van een gijzeling, maar daar is na een hevig vuurgevecht van drie uur een einde aan gekomen.

Gisteren werd het Elite Hotel aan het populaire Lido-strand belaagd door leden van terreurgroep Al-Shabaab. Zij zouden buiten een autobom tot ontploffing hebben gebracht, waarna ze het hotel bestormden.

Onder de doden zijn twee regeringsmedewerkers, drie hotelbewakers en vier burgers, vertelde de politie. Overheidswoordvoerder Ismael Mukhtaar Omar meldde op Twitter dat alle aanslagplegers ook om het leven zijn gekomen. Het is nog altijd niet duidelijk hoeveel terroristen er achter de aanslag zaten. 

28 gewonden

De meeste gasten van het vier verdiepingen tellende hotel zijn gered, maar volgens het hoofd van de plaatselijke ambulancedienst zijn 28 gewonden naar ziekenhuizen gebracht.

Er werd gevreesd dat de militanten ook gijzelaars hadden genomen, aangezien veel van het personeel van het hotel volgens de politie in het gebouw was gebleven. Inmiddels is de situatie onder controle gebracht door het Somalische leger, meldt de BBC.

Al-Shabaab

Terreurbeweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Het hotel, dat eigendom is van de Somalische parlementariër en prominente zakenman Abdullahi Mohamed Nur, wordt veel bezocht door politici en journalisten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloedige gijzeling Mogadishu voorbij: 'Nooit gedacht dat ik de zon nog zou zien'

Militanten van al-Shabaab, een aan al-Qaeda gelieerde terreurbeweging, voeren geregeld bomaanslagen en andere aanvallen uit in Mogadishu. Hun doel is de door het Westen gesteunde federale regering omver te werpen en een staat te vestigen op basis van de sharia-wetgeving. Ook andere hotels in Mogadishu waren eerder al doelwit van aanslagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terreurorganisatie Al-Shabaab eist aanslag Mogadishu op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore