Tegen verkiezingsuitslag

Tienduizenden in Minsk de straat op voor 'Mars voor de Vrijheid'

16 augustus 2020 17:32 Aangepast: 17 augustus 2020 04:54
Duizenden demonstraten in Minsk tegen het zittende regime. Beeld © EPA

Tienduizenden aanhangers van de Wit-Russische oppositie zijn in de hoofdstad Minsk bijeengekomen om deel te nemen aan een 'Mars voor de Vrijheid' na de betwiste herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko. Ook demonstreren ze tegen politiegeweld.

Met het roepen van 'Ga weg!' marcheerden de demonstranten over de Laan van de Onafhankelijkheid. Het gaat om het grootste protest tot nu toe sinds de verkiezingen van vorige week zondag. De hele week zijn al demonstraties in het land.

Veel demonstranten droegen bloemen en ballonnen bij zich. Ook waren velen in het wit gekleed, de kleur die symbool is geworden voor de oppositiebeweging. Demonstranten hielden verder borden vast met slogans als 'Wij zijn tegen geweld' en 'Loekasjenko moet zich verantwoorden voor de martelingen en de doden'.

Bekijk hier de beelden:

Het zijn de grootste protesten ooit in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Tienduizenden mensen zijn de straat opgegaan als protest tegen president Loekasjenko.

Het protest begon vlak nadat Loekasjenko een bijeenkomst hield voor zijn aanhang in het centrum van Minsk. Hij spoorde zijn supporters aan om het land te redden van de ondergang.

Ook de komende dagen zullen tegenstanders van de regering in Wit-Rusland gaan actievoeren. "We zullen niet rusten totdat de huidige machthebbers zijn afgetreden en Wit-Rusland een vrij land wordt", zei activiste Maria Kolesnikova van de oppositiepartij gisteren voor demonstranten in Minsk. "26 jaar nachtmerrie moet eindigen."

Kolesnikova kondigde aan dat vandaag strafrechtelijke aanklachten zouden worden ingediend vanwege de twee doden tijdens de protesten en voor het massale geweld van de veiligheidstroepen tegen demonstranten en gevangenen. Ook tijdens de protesten op zondag droegen mensen spandoeken met afbeeldingen van gewonden met kneuzingen, brandwonden en snijwonden.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlad (17) 'beledigde' president Wit-Rusland en moest samen met familie vluchten

Loekasjenko, ook wel bekend als de laatste dictator van Europa, won de stembusgang volgens de nationale kiescommissie met meer dan 80 procent van de stemmen. De verkiezingen zouden gepaard zijn gegaan met grootschalige fraude. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja en haar aanhang eisen een hertelling van de stemmen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore