Campagne voedselverspilling

Restaurant China zet klanten bij binnenkomst op weegschaal

15 augustus 2020 22:31
Changsha Beeld © Getty Images

Een restaurant in de Chinese plaats Changsha bedacht een bijzondere actie om voedselverspilling in het land aan te kaarten: bij binnenkomst werden klanten gewogen, waarna ze porties op maat kregen. De aanpak viel niet bij iedereen in de smaak.

Na een golf van kritiek op het Chinese socialmediaplatform Weibo, stopte het restaurant weer met de actie, meldt de BBC. De twee weegschalen die bij de ingang werden neergezet, zijn inmiddels verwijderd en het restaurant heeft zijn excuses aangeboden. 

Campagne voedselverspilling

Het was de bedoeling van het restaurant om aandacht te vragen voor de nationale campagne tegen voedselverspilling, de zogeheten 'Clean Your Plate'-campage - ofwel, eet je bord leeg. De campagne is begonnen door de overheid. President Xi Jinping noemde de mate van voedselverspilling in zijn land eerder 'schokkend'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Startup geeft horeca inzicht in voedselverspilling

Het wordt de Chinezen vanuit de regering aangeraden om minder te bestellen in restaurants, bijvoorbeeld één gerecht minder dan het aantal mensen in het gezelschap.

Gewicht in app 

De actie met de weegschalen bij het restaurant in Changsha ging veel Chinezen dus te ver. Na het wegen konden klanten hun gewicht in een app invoeren, waarna die aangaf hoeveel er gegeten mocht worden. 

De actie was vrijwillig, benadrukt het restaurant in een reactie. "Het was onze bedoeling om mensen aan te sporen te stoppen met het verspillen van eten." Het restaurant zei "zeer veel spijt" te hebben van de interpretatie van de landelijke campagne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zes vuilniszakken vol met kip in de kliko, elk uur opnieuw'

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore