Ga naar de inhoud
Vertraagde uitslag

Hoofdrol posterijen bij verkiezingen VS: 'Kan een chaos worden'

Medewerkers van de US Postal Service. Beeld © ANP

Door de coronacrisis zullen tientallen miljoenen Amerikanen hun stem voor de presidentsverkiezingen per post uitbrengen. De posterijen waarschuwen nu al voor vertragingen, terwijl president Trump de methode niet vertrouwt. Correspondent Erik Mouthaan verklaart hoe de post de uitkomst van de verkiezingen kan beïnvloeden.

In een brief aan 46 staten en de hoofdstad Washington luidden de Amerikaanse posterijen vorige maand al de noodklok: het staatsbedrijf vreest dat niet alle stemmen op tijd bezorgd kunnen worden om mee te tellen. "Dat is heel erg schrikken", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Tientallen miljoenen Amerikanen zullen door de coronacrisis voor het eerst via de post hun stem uitbrengen. Daar is het systeem niet op voorbereid."

'Enorme chaos'

Elke staat kent zijn eigen regels voor stemmen via de post. In sommige staten moeten de stemmen bijvoorbeeld uiterlijk op de verkiezingsdag, in dit geval 3 november, binnen zijn. In andere staten mogen stemmers nog op de laatste dag hun biljet versturen. Mouthaan: "Het kan een enorme chaos worden."

Trump
Lees ook:
Trump doneerde ooit 6000 dollar aan Harris, nu is ze de 'gemeenste' en 'vreselijkste'

In de aanloop naar de verkiezingen zijn de posterijen middelpunt van een politiek steekspel tussen Republikeinen en Democraten. "Uit peilingen blijkt dat Republikeinen eerder geneigd zijn om naar het stembureau te gaan in plaats van de stem op te sturen per post", zegt Mouthaan. "Zij nemen het coronavirus vaak minder serieus. De linkse kiezers die in stedelijke gebieden wonen gaan liever niet naar de stembus."

Sabotage

De Democraten verdenken de Republikeinen en Trump ervan de posterijen bewust te saboteren door brievenbussen en sorteermachines te verwijderen. In een podcast met zijn voormalige campagnemanager uitte ook Trumps voorganger Barack Obama kritiek. "We zien een president die mensen actief ontmoedigt om te gaan stemmen."

Trump
Lees ook:
Trump ziet zijn gezicht wel op Mount Rushmore

Volgens de Republikeinen hebben de ingrepen bij het postbedrijf simpelweg te maken met bezuinigingen. "Het is niet meteen een bewijs van fraude", zegt Mouthaan. "Er wordt gewoon minder post verstuurd. Volgens de Republikeinen worden de brievenbussen en sorteermachines daarom verwijderd, maar de Democraten zeggen: Trump probeert de verkiezingen te saboteren door de post in het honderd te gooien."

'Postmaster General'

De leidinggevende van het postbedrijf, Louis DeJoy, is aangesteld door Trump en heeft de opdracht gekregen om flink te bezuinigen. Deze zogeheten 'Postmaster General' doneerde in 2016 aan de campagne van Trump. Vandaag verzamelden boze demonstranten zich bij zijn huis. 

De Democraten willen dat er voor de verkiezingen meer geld naar de posterijen gaat, zodat die niet overbelast raken. Trump wil daar niets van weten. De president heeft meermaals zijn afkeer uitgesproken van stemmen per post, wat volgens hem fraude in de hand werkt. Daarvoor is geen bewijs. 

Verkiezingsuitslag

De uitslag zal in november langer dan gebruikelijk op zich zal laten wachten, zegt Mouthaan. "Het kan zijn dat we het niet op dezelfde avond maar pas een week later weten. Na de verkiezingsavond kunnen nog enorme verschuivingen plaatsvinden, omdat stemmen per post later binnenkomen. Vooral die van Democraten. Trump zegt daarom nu al: alles wat later binnenkomt dan 3 november is niet te vertrouwen."

Wie
Lees ook:
Wie is Kamala Harris, de vrouw die Joe Biden moet helpen president te worden?