'Helder Europees signaal'

EU komt met strafmaatregelen tegen Wit-Russen die verkiezingsfraude pleegden

14 augustus 2020 20:50
Demonstranten bij een hoofdgebouw van de EU. Beeld © Jaap Arriens

De Europese Unie (EU) gaat Wit-Russen die verantwoordelijk zijn voor de verkiezingsfraude en het geweld tegen demonstranten op een sanctielijst plaatsen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen afgesproken tijdens een ingelaste videovergadering.

De personen die op de sanctielijst staan zijn niet meer welkom in de EU en kunnen niet meer bij hun Europese bankrekening, als de lidstaten daarmee instemmen. De lijst wordt opgesteld door de Europese Commissie.

Ook zal de financiële bijdrage van de EU aan Wit-Rusland niet langer naar de Wit-Russische overheid gaan, maar naar het 'maatschappelijk middenveld'. Dit geld is bedoeld om de kwaliteit van leven te verbeteren van de Wit-Russische burgers. 

Mishandeld en gemarteld

De afgelopen dagen ontstond een steeds grotere roep om strafmaatregelen tegen het regime. De huidige president Loekasjenko won zondag de presidentsverkiezingen, maar er zijn sterke aanwijzingen voor fraude.

De afgelopen dagen demonstreerden duizenden Wit-Russen tegen de verkiezingsuitslag. Duizenden demonstranten zijn opgepakt. In de cel werden ze vernederd, mishandeld en gemarteld. 

Aleksandr (19) valt moeder weer in de armen na Wit-Russische cel

Aleksandr is een student van 19 jaar. De tiener werd opgepakt bij protesten tegen de Wit-Russische dictator Loekasjenko. Na martelingen in de cel kwam Aleksandr vandaag vrij, net als circa 2000 van de 7000 arrestanten.

Volgens minister Stef Blok is de sanctielijst 'een juist en eendrachtig geluid'. "We moeten met een helder Europees signaal komen", zegt Blok. Volgens hem is het belangrijk om een einde te maken aan het geweld tegen demonstranten en moet de bevolking de mogelijkheid krijgen om zich uit te spreken.

Of dat gebeurt via een hertelling van de stemmen of nieuwe verkiezingen is volgens hem vooral een zaak voor de oppositie in Wit-Rusland. Een president kan pas worden erkend na een eerlijke verkiezing, zegt de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wit-Rusland laat alle gearresteerde demonstranten vrij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore