Actiedag Giro555

Noodhulp na explosie Beiroet: hier gaan de miljoenen aan steun naartoe

14 augustus 2020 17:32 Aangepast: 14 augustus 2020 19:30
Met de actiedag is inmiddels bijna zes miljoen euro opgehaald. Beeld © Marwan Tahtah/APA Images

Medische zorg, drinkwater, onderdak. Aan alles is een groot tekort in de Libanese hoofdstad Beiroet. Giro555 houdt vandaag een nationale actiedag om geld in te zamelen voor de door een enorme explosie getroffen stad. Daarvoor is tot nu toe 6,5 miljoen opgehaald. Dit is hoe Giro555 ervoor zorgt dat het geld op de juiste plekken terechtkomt.

De explosie van ruim een week geleden dreunt nog na. "De lijst met mensen die zijn overleden wordt met de dag langer", vertelt de Nederlandse Noor Lekkerkerker. "Vanochtend nog zag ik de foto van iemand die ik ken en de klap niet overleefd heeft."

Ze maakte de afgelopen jaren dat ze voor een niet-gouvernementele organisatie (ngo) in Beiroet werkt al het nodige mee. "Maar deze crisis is anders. Het ontbreekt gewoon aan alle primaire basisbehoeften. Water, voedsel en een dak boven het hoofd. Daarnaast is er een directe noodzaak om ziekenhuizen en huizen te heropbouwen."

Noor schrok wakker van glasgerinkel in Beiroet: 'Wat is er in godsnaam gebeurd?'

Noor woont in Beiroet en lag net een dutje te doen toen de enorme explosie in de haven zich voordeed. Buiten zag ze dat de hele stad in puin lag.

Corruptie

Inwoners van Libanon kijken voor hulp al lang niet meer naar de eigen leiders. De explosie wordt gezien als een tragisch voorbeeld van een corrupte overheid die niet voor haar burgers zorgt.

Zo wordt het gedoneerde geld verdeeld

Aan de Libanon-actie van Giro555 zijn elf internationale hulporganisaties verbonden. Om het geld op een eerlijke manier te verdelen worden de organisatie getest op ervaring, kennis en de capaciteit om snel hulp ter plaatse te krijgen.

"Het geld wordt verdeeld via een een van te voren afgesproken verdeelsleutel", zegt een woordvoerder van Giro555. "Die is gebaseerd op de hoeveelheid fondsen die een organisatie zelf ontvangt van mensen in Nederland. En op de geldelijke bijdrage aan geleverde noodhulp en hulp bij wereldwijde wederopbouw."

"Een organisatie die nog niet werkzaam is in een rampland, zal de instaptoets niet halen en mag in het desbetreffende land geen geld besteden."

De hoop is daarom gevestigd op hulp van buitenaf. "Maar mensen helpen ook elkaar", aldus Noor. "Ik zie arme immigranten die chique wijken schoonvegen waar ze normaal gezien niet eens een kopje koffie kunnen betalen."

De ravage in de oude buurt van de Nederlandse Noor is groot. De ravage in de oude buurt van de Nederlandse Noor is groot.

Maar volgens ontwikkelingsorganisaties is de onderlinge hulp van die burgers absoluut niet genoeg. "De ziekenhuizen die nog overeind staan zijn compleet over hun capaciteit heen", vertelt Colin Lee van de internationale hulporganisatie Plan international.

Ook zijn huis werd flink geraakt door de explosie. "Maar ik heb inmiddels weer een dak boven mijn hoofd. Een luxe die veel andere inwoners hier niet hebben."

Getraumatiseerde kinderen

Niet alleen de explosie zelf maar ook de nasleep ervan dreigt voor grote problemen te zorgen. Zo zijn belangrijke graansilo's verwoest en zitten veel mensen zonder koelkasten omdat de stroom is uitgevallen. "En als die al werkt zitten veel mensen zonder een inkomen om überhaupt voedsel te kunnen betalen", zucht Colin Lee van hulporganisatie Plan International. Hij zag de afgelopen jaren van dichtbij hoe het land de ene na de andere klap te verduren kreeg.

De explosie vond afgelopen dinsdag plaats in de haven van Beiroet. Die werd veroorzaakt door het ontploffen van 2750 ton ammoniumnitraat. Een stof die erg explosief is en al jaren in een havenloods opgeslagen lag. De explosie vond afgelopen dinsdag plaats in de haven van Beiroet. Die werd veroorzaakt door het ontploffen van 2750 ton ammoniumnitraat. Een stof die erg explosief is en al jaren in een havenloods opgeslagen lag.

Zijn Plan International is een van de elf organisaties die onderdeel uitmaken van de Giro555-actie. Partijen met elk een eigen expertise. "Maar zeker de afgelopen periode is er dagelijks onderling contact om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen", aldus Lee. "Anders doen we misschien wel dubbel werk en worden mensen wellicht vergeten."

De situatie in Libanon is gecompliceerd omdat er geen betrouwbare overheid is om mee samen te werken. "Daarom werken de internationale organisaties samen met lokale hulporganisaties", aldus Colin Lee. "Dat gebeurt ook in andere rampgebieden waar de overheid geen betrouwbare partner is. Met behulp van kleinere en lokale organisaties willen we de mensen die het echt nodig hebben bereiken."

Dodental loopt op

Ondanks de enorme opgave de komende dagen en weken, heeft Lekkerkerker al veel zorgen over de toekomst. Ze hoopt dat de miljoenen die nu gedoneerd worden niet de laatste steunbetuiging voor Libanon is. "Meerdere landen hebben al uitgesproken dat ze voor verdere steun eerst hervormingen van de Libanese overheid willen zien. Maar de mensen hier kunnen niet wachten tot er hervormd wordt."

Het is een toekomstbeeld waar Colin Lee nog niet naar durft te kijken. "Het dodental is vandaag opgelopen naar 178. Mensen moeten nu acute hulp krijgen om de ramp niet nog groter te laten worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regering Libanon stapt op om verwoestende explosie Beiroet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore