Protesten verkiezingen

Wit-Rusland laat alle gearresteerde demonstranten vrij

14 augustus 2020 05:34 Aangepast: 14 augustus 2020 12:49
Vrijgelaten demonstranten worden herenigd met hun geliefden. Beeld © ANP

Alle naar schatting 7000 Wit-Russen die na de verkiezingen van afgelopen zondag zijn gearresteerd, worden vandaag vrijgelaten. De machthebbers van Wit-Rusland hebben tegelijkertijd hun excuses aangeboden voor de aanhoudingen.

De vrijlatingen zijn inmiddels begonnen. Honderden familieleden van de gearresteerden stonden buiten de gevangenissen te wachten op de gedetineerden. Ze worden mondjesmaat vrijgelaten. De regering van de herkozen president Alexandr Loekasjenko hoopt met deze maatregelen de rust in het land terug te laten keren.

Verdenking verkiezingsfraude

Sinds zondag, de dag waarop de uitslag van de verkiezingen bekend werd, wordt er gedemonstreerd in Wit-Rusland. Loekasjenko, die al 26 jaar aan de macht is, zegt dat hij de verkiezingen heeft gewonnen, met liefst 80 procent van de stemmen. De oppositie en de demonstranten verdenken hem van fraude. 

De autoriteiten grepen sinds zondag hardhandig in en sloten duizenden demonstranten op. Zij zouden in gevangenschap zijn geïntimideerd, mishandeld en gemarteld.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wit-Russen schreeuwen om verandering, waarom grijpt het Westen niet in?

Ondanks de arrestaties gingen de protesten, waarbij deze week twee doden vielen, gewoon door. Ook gisteravond leken weer duizenden mensen te demonstreren op verschillende plaatsen in het Oost-Europese land, dat ook wel de laatste dictatuur van Europa wordt genoemd.

Hardhandig optreden

Het hardhandige optreden van veiligheidstroepen tegen demonstranten heeft geleid tot internationale kritiek. EU-ministers vergaderen vandaag over de situatie in het land.

De EU-landen hebben al aangegeven de relatie met Wit-Rusland te herzien na het "onaanvaardbare" geweld tegen demonstranten, dat volgde op de "oneerlijke en onvrije" herverkiezing van president Loekasjenko. Hem is te kennen gegeven een dialoog aan te gaan met de samenleving om verder geweld te vermijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlad (17) 'beledigde' president Wit-Rusland en moest samen met familie vluchten

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore