Kandidaat vicepresident

Trump zaait twijfel over Amerikaanse afkomst Kamala Harris

14 augustus 2020 04:33 Aangepast: 14 augustus 2020 07:17
Trump en Kamala Harris. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft geprobeerd twijfel te zaaien over de Amerikaanse nationaliteit van de Democratische vicepresidentskandidaat Kamala Harris. Eerder deed hij dat al bij zijn voorganger Barack Obama.

"Ik hoorde vandaag dat Kamala Harris niet aan de voorwaarden zou voldoen om kandidaat te zijn voor het vicepresidentschap", zei Trump tijdens een persconferentie.

Staatsburger

Harris, dochter van een Indiase moeder en Jamaicaanse vader, is geboren in de Amerikaanse stad Oakland. Daarmee is ze volgens de wet automatisch een Amerikaans staatsburger.

De Democratische Partij zei op CNN 'niet verbaasd' te zijn over de opmerkingen van Trump. "We zijn wel verbaasd dat hij er al zo snel na het bekend worden van haar nominatie mee komt," aldus de Democraten in een reactie.

Barack Obama

Trump beweerde jarenlang hetzelfde over voormalig president Barack Obama. Hij was tien jaar geleden een van de felste pleitbezorgers van de zogeheten 'birther movement', die het Amerikaanse staatsburgerschap van Obama in twijfel trok.

De aanhangers van deze onjuiste theorie meenden dat Obama in Kenia was geboren. Obama gaf in 2011 zijn geboortecertificaat vrij om een eind te maken aan de discussie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie is Kamala Harris, de vrouw die Joe Biden moet helpen president te worden?

Vraag journalist: 'Spijt van liegen?'

Bij de persconferentie waarbij Trump zijn uitspraak deed kreeg hij een uitzonderlijke vraag voorgeschoteld. "Heeft u na drieënhalf jaar spijt van al het liegen tegen het Amerikaanse volk, van alle onwaarheden?", vroeg een journalist aan de president. 

Die leek in eerste instantie niet te weten waar de journalist op doelde. "Wie heeft dat gedaan?" vroeg Trump. Toen de journalist met 'u' antwoordde, gaf de president de beurt aan een andere verslaggever.  

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore