Protesten Wit-Rusland

Wit-Russische veteranen tegen militairen: 'Gooi je uniform bij het vuil'

13 augustus 2020 13:16 Aangepast: 13 augustus 2020 14:05
Op sociale media circuleren fimpjes van veteranen die hun uniform en pet in de vuilnisbak gooien.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, ook wel de laatste dictator van Europa genoemd, zal het met afgrijzen hebben bekeken. De filmpjes op sociale media van oud-militairen die hun legerkloffie in de container gooien. Het is een oproep aan Wit-Russische soldaten om hetzelfde te doen.

Sinds de verkiezingen van afgelopen zondag zijn er dagelijks protesten in Wit-Rusland, die met geweld worden neergeslagen door de ordetroepen van Loekasjenko. Deze groep militairen is verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid.

Op sociale media circuleren fimpjes van veteranen die hun uniform en pet in de vuilnisbak gooien. Op sociale media circuleren fimpjes van veteranen die hun uniform en pet in de vuilnisbak gooien.

Oud-militairen komen nu in verweer. "Ik schaam mij voor de wantoestanden van de ordediensten, vooral van de speciale eenheden", zegt een veteraan in een van de filmpjes.

"Ik schaam me dubbel omdat ik dit uniform nog steeds heb, als aandenken van de eed die ik aan mijn volk heb gezworen. Die eed is verpest. Dit uniform heb ik niet meer nodig." Vervolgens gooit hij zijn uniform in een vuilnisbak.

Ook de man op bovenstaande foto gooit zijn uniform weg en zegt: "Ik schaam me dat ik gediend heb in de eenheden die nu mensen in elkaar slaan." Het zijn vooral veteranen, die een filmpje maken. Het is een aanmoediging voor de huidige soldaten om ook ontslag te nemen.

De filmpjes worden onder meer verspreid via sociale media kanalen van de oppositie. Het is niet duidelijk wat de omvang is van dit protest en of het gecoördineerd is. 

Drempel is hoog

De ordetroepen zijn belangrijk voor Loekasjenko. Zolang hij daar nog grip heeft, kan hij aan de macht blijven. Zijn positie komt pas in gevaar als militairen op grote schaal overlopen.

Leden van de ordediensten verdienen ongeveer zo'n 300 euro per maand, een gemiddeld maandsalaris in Wit-Rusland. Wie zijn uniform dus demonstratief in een container gooit, verliest zijn inkomen. Verder riskeren militairen die opstappen 10 jaar cel.

Ook journalisten stappen op

Het zijn niet alleen militairen die in verweer komen. Ook enkele journalisten van de staatstelevisie zijn opgestapt. Evgeny Perlin is daarvan de bekendste. Hij presenteerde onder meer het Junior Eurovisiesongfestival in 2018.

Geen eerlijke verkiezingen

Bij de verkiezingen afgelopen zondag kreeg de huidige president, die sinds 1994 aan de macht is, ruim 80 procent van de stemmen. Oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja kreeg 10 procent van de stemmen.

Binnen en buiten Wit-Rusland wordt de uitslag als ongeloofwaardig beschouwd. De oppositie verdenkt de regering-Loekasjenko van fraude en accepteert de verkiezingsuitslag niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore