'Snel handelen'

Nieuw-Zeeland: parlement blijft langer aan en grootste stad in lockdown

12 augustus 2020 03:54 Aangepast: 12 augustus 2020 04:16
Premier Jacinda Ardern zegt een plan te hebben om de nieuwe uitbraak snel in te dammen. Beeld © AFP

De grootste stad van Nieuw-Zeeland, Auckland, is vanmiddag in lockdown gegaan. Tegelijkertijd heeft premier Jacinda Ardern besloten dat het parlement, dat vandaag ontbonden zou worden, nog even aanblijft. Mogelijk is dat nodig om de komende dagen belangrijke en verregaande beslissingen te nemen.

Gisteren werd bekend dat er in Nieuw-Zeeland vier mensen uit hetzelfde gezin besmet zijn met het coronavirus. Dat nieuws kwam nadat er 102 dagen geen nieuwe besmettingen in het land werden geconstateerd.

Nieuwe uitbraak

Doordat het coronavirus in Nieuw-Zeeland succesvol geëlimineerd was, gelden er sinds begin juni geen enkele restricties meer. De landsgrenzen bleven weliswaar gesloten, maar verder werd het dagelijkse leven in Nieuw-Zeeland weer helemaal opgepakt. Toch bleven autoriteiten waarschuwen: "Het is niet de vraag of, maar wanneer het virus hier weer opduikt."

Nu er weer besmettingen geconstateerd zijn, zit de angst er bij Nieuw-Zeelanders flink in. Gisteren stonden er al lange rijen bij supermarkten in het land, ondanks oproepen van de overheid om niet te hamsteren.

Omdat de nieuwe besmettingen niet terug te leiden zijn naar een coronapatiënt die recent vanuit het buitenland naar Nieuw-Zeeland gekomen is, is het nog onbekend hoe de gezinsleden besmet zijn met het virus. Het lijkt er sterk op dat het virus zich weer in Nieuw-Zeeland verspreidt.

Strikte lockdown

Daarom heeft premier Jacinda Ardern opnieuw strikte maatregelen genomen. De grootste stad van het land, Auckland, is de komende drie dagen in een strikte lockdown geplaatst. Een kwart van alle Nieuw-Zeelanders woont in die stad. Autoriteiten gaan de komende dagen tienduizenden inwoners te testen op het virus om zo de bron van de besmetting te vinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom zo weinig Nieuw-Zeelanders stierven aan corona

Inmiddels is duidelijk dat een van de besmette personen in de afgelopen dagen naar een andere stad in Nieuw-Zeeland is gereisd. "Als daar ook besmettingen worden geconstateerd, zullen we landelijke maatregelen moeten nemen", voorspelde Ardern.

'We kunnen dit'

Volgens de Nieuw-Zeelandse premier is 'hard en vroeg ingrijpen' de enige manier om het virus te elimineren. "We hebben dit eerder gedaan en we kunnen het opnieuw, als we de koppen maar bij elkaar steken", vertelde ze.

De premier trok de vergelijking met Melbourne, waar na weken van stijgende besmettingen opnieuw een lockdown is geïntroduceerd. "Het duurde in Australië meerdere weken voordat ze actie ondernamen, wij sluiten meteen een volledige stad af", vertelde Ardern.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders in Melbourne: 'Deze nieuwe lockdown zagen we niet aankomen'

Vandaag zou ook het Nieuw-Zeelandse parlement ontbonden worden in de aanloop naar de verkiezingen, die volgende maand gepland staan. Ardern heeft besloten het parlement enkele dagen langer aan te laten blijven, omdat dat mogelijk nodig is om de komende dagen belangrijke beslissingen te maken. Het is nog niet duidelijk of de verkiezingen door kunnen gaan.

In Nieuw-Zeeland zijn 1570 mensen besmet geraakt, slechts 22 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie noemde het land afgelopen week nog 'een voorbeeld voor andere landen voor het succesvol elimineren van het virus'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore