Politiegeweld 'onacceptabel'

Derde nacht onrustig in Minsk: minister Blok 'bezorgd'

12 augustus 2020 01:40 Aangepast: 12 augustus 2020 01:58
Politieagenten en demonstranten in Minsk, gisteren. Beeld © AFP

Voor de derde nacht op rij is het onrustig in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Honderden demonstranten gingen opnieuw de straat op om te protesteren en dat leidde tot tientallen arrestaties. Minister Stef Blok maakt zich zorgen over het 'harde politieoptreden tegen vreedzame demonstranten', maar onderneemt geen actie tegen het land.

Dat schrijft minister Blok van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Dit weekend haalde zittend president Aleksandr Loekasjenko maar liefst 80 procent van de stemmen. Zijn enige serieuze tegenkandidaat, de onder de bevolking populaire Svetlana Tichanovskaja, zou slechts 9,9 procent van de stemmen gehaald hebben.

Ongeloofwaardige uitslag

Die uitslag is op z'n minst ongeloofwaardig te noemen. Al op de dag van de verkiezingen waren er aanwijzingen dat er is gefraudeerd. Zo was de opkomst verdacht hoog, terwijl juist veel kiezers niet konden stemmen. Ook werd op verschillende plekken aantoonbaar geknoeid met stembiljetten die doelbewust ongeldig waren gemaakt als iemand anders dan Loekasjenko werd ingevuld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rellen in Minsk na omstreden verkiezingszege Loekasjenko: 'Vertrek!'

De omstreden verkiezingsuitslag zorgt nu al drie avonden voor onrust in Minsk en andere Wit-Russische steden. Demonstranten gaan de straat op en scanderen 'ga weg', gericht op Loekasjenko. Ook gisteravond kwam het weer tot gewelddadige botsingen tussen demonstranten en de politie.

Rubberkogels en granaten

Zo zou de politie rubberkogels en granaten hebben ingezet tegen de demonstranten. Volgens persbureau Reuters zijn tientallen demonstranten gearresteerd. Een ooggetuige zag hoe ordetroepen autoruiten stuksloegen en inzittenden uit auto's sleurden en aanvielen. Een ander zag dat nieuwsfotografen werden aangevallen en dat hun camera's werden beschadigd.

Opnieuw werden er gisteravond demonstranten gearresteerd in Minsk. Opnieuw werden er gisteravond demonstranten gearresteerd in Minsk.

Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die voor de veiligheid van zichzelf en die van haar kinderen naar buurland Litouwen is uitgeweken, had haar landgenoten opgeroepen om hun levens niet te riskeren in confrontaties met de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wit-Russische oppositieleidster Tichanovskaja in Litouwen: 'Besluit valt me zwaar'

Ook minister Blok maakt zich zorgen over het harde politieoptreden. "Geweld tegen vreedzame demonstranten is onacceptabel en moet stoppen", vindt Blok.

Ambassademedewerkers

Hij schrijft dat de verkiezingsuitslag 'door velen in Wit-Rusland en daarbuiten als niet eerlijk wordt beschouwd'. Volgens de minister hebben medewerkers van de Nederlandse ambassade in Minsk geprobeerd de verkiezingen waar te nemen. Zij stuitten op 'verschillende onregelmatigheden' maar er is volgens Blok niet genoeg bewijs om de uitslag niet te erkennen.

Artikel gaat verder onder de video. 

Nederland neemt daarom geen concrete stappen tegen Wit-Rusland. Wel hoopt Blok dat de EU gezamenlijk in actie kan komen tegen het land. Sancties tegen 'personen die verantwoordelijk zijn voor het geweld van de afgelopen dagen' worden volgens Blok dan ook niet uitgesloten.

'Even wat meer pit'

Kamerleden reageren geïrriteerd op de brief van minister Blok. Zo schrijft D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dat hij 'even wat meer pit' verwacht van de minister.

Dictator Alexander Loekasjenko regeert Wit-Rusland al 26 jaar met harde hand. Hij heeft sinds zondag al meerdere malen gedreigd het leger in te zetten tegen de demonstranten, die willen dat hij het veld ruimt. Minstens 5000 mensen zijn gearresteerd en er is voor zover bekend minstens één dode gevallen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore