Ga naar de inhoud
Running mate

Wie is Kamala Harris, de vrouw die Joe Biden moet helpen president te worden?

Kamala Harris Beeld © EPA

Ze is door Joe Biden uitgekozen tot vicepresidentskandidaat. Maar wie is de 55-jarige Kamala Harris, senator voor de staat Californië? Verenigde Staten-correspondent Erik Mouthaan vertelt wie ze is en waarom de keuze op haar is gevallen.

Waarom is de keuze op haar gevallen?

"Kamala Harris stelde zich vorig jaar zelf kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar droop af toen ze steeds verder wegzakte in de peilingen. Een jaar geleden ontstond er tijdens een debat een verhitte discussie tussen Harris en Biden. Harris beschuldigde Biden ervan dat hij als senator in de jaren ‘70 racisme in stand hield door zwarte kinderen niet de kans te bieden om naar witte scholen te gaan. Maar inmiddels zijn de twee dichter tot elkaar gekomen. Harris is bekend bij het grote publiek, heeft een succesvolle politieke carrière, en - niet geheel onbelangrijk - het is een vrouw van kleur."

Wat voegt ze toe? Hoe kan ze Biden helpen?

"De keuze voor Kamala Harris kan gezien worden als een handreiking naar de zwarte gemeenschap. De democratische partij bestaat vooral uit vrouwen en minderheidsgroepen. Die waren teleurgesteld dat een witte man de nominatie voor het Witte Huis veroverde, zeker vier jaar nadat Hillary Clinton volgens veel van hen verloor door seksisme in de samenleving. Daarom kiest Biden een vrouw van kleur, zeker in deze tijd waarin er felle discussie is over ras. Amerika verandert snel van kleur, over dertig jaar zijn witte mensen niet meer in de meerderheid, en de democraten willen dat hun lijst daar een afspiegeling van is."

Joe
Lees ook:
Joe Biden kiest Kamala Harris als running mate

Is er ook al kritiek?

"Zeker. Veel Democraten zeggen dat Kamala Harris wat hen betreft niet links genoeg is. Voordat ze senator werd, werkte Harris als officier van justitie voor de staat Californië. er is veel kritiek op haar beslissingen uit die tijd. Zo zijn er onder haar bewind veel zwarte mannen in de gevangenis gezet voor lichte vergrijpen. Ze stelde ouders strafbaar wiens kinderen spijbelden van school. Ook weigerde Harris agenten te vervolgen die verantwoordelijk waren voor de dood van burgers. Tegenwoordig is Kamala Harris juist een groot voorstander van politiehervorming in de VS. Maar veel Democraten zijn haar verleden als Officier van Justitie niet vergeten."

Hoe gaan de republikeinen haar aanvallen?

"De aanval is al begonnen. Trump tweette kort na de aankondiging een spotje waarin Harris wordt neergezet als een radicaal linkse kandidaat die Joe Biden om de tuin leidt. De komende maanden gaan we nog veel meer van dit soort spotjes zien. De Trump-campagne wil de Democratische kandidaten maar al te graag afschilderen als linkse anarchisten. Maar veel Amerikanen kennen Joe Biden en Kamala Harris al, en weten dat deze twee politici eerder bekend staan als gematigde Democraten."

Uitstel
Lees ook:
Uitstel presidentsverkiezingen VS? 'Lijkt op proefballonnetje van Trump'

Doet het er eigenlijk toe wie naast Biden staat, het gaat toch vooral om hem?

"Ja, dat klopt, de vicepresident heeft ook niet veel macht. Maar Biden is oud, hij zal 78 zijn tijdens zijn mogelijke beëdiging, dus de kans bestaat dat hij ziek wordt of zelfs sterft in het Witte Huis. En dan volgt Kamala Harris hem op en kan zij de hele termijn van vier jaar uitzitten. Daarnaast heeft Biden hints gegeven dat hij er misschien na vier jaar in het Witte Huis mee stopt, en ziet hij zichzelfs als ‘overgangsfiguur’ naar een nieuwe generatie Democraten, dus Harris staat nu bovenaan in de strijd om het Witte Huis in 2024, ze is in feite door Biden aangewezen als kroonprinses van de Democraten."

Wat is haar taak nu in de campagne?

"Traditioneel gezien is de 'VP' degene die het hardst de tegenpartij aanvalt. De presidentskandidaat praat over mooie plannen, en de 'running mate' hakt in op de zittende president. Maar veel tradities zijn overboord in dit tijdperk. Harris zal vooral enthousiasme moeten zien te creëren, ze moet Democraten naar de stembus krijgen. En ze neemt een beetje de taken over van Biden, die op zijn 77e soms oud overkomt en niet ver van zijn woonplaats reist. Op 7 oktober neemt ze het op tegen vicepresident Mike Pence in het enige debat tussen de nummers twee."

Wat voor man is vicepresident Mike Pence?

05:24