Na weken speculatie

Joe Biden kiest Kamala Harris als running mate

11 augustus 2020 22:20 Aangepast: 11 augustus 2020 23:10

Kamala Harris wordt de 'running mate' met wie Joe Biden het op 3 november namens de Democraten op gaat nemen tegen president Donald Trump en Mike Pence. Dat heeft Biden zojuist bekendgemaakt. Harris is senator voor de staat Californië en is de eerste gekleurde vrouw die kandidaat is voor het vicepresidentschap.

Met de keuze komt er een einde aan maanden van speculatie.

Verschillende namen

De 77-jarige Joe Biden had al toegezegd een vrouw te zullen kiezen. Hij vertelde dat vier zwarte vrouwen op de lijst met kandidaten stonden. Vanwege de Black Lives Matter-beweging werd ondertussen de roep om een zwarte vrouw achter Biden steeds luider.

In Amerikaanse media circuleerden al namenlijstjes van vrouwen die kans zouden maken. Het ging onder meer om voormalig nationaal veiligheidsadviseur en oud-VN-ambassadeur Susan Rice, afgevaardigde Val Demings, senator en oorlogsveteraan Tammy Duckworth en burgemeester van Atlanta Keisha Lance Bottoms. Zij kreeg veel lof toen ze relschoppers tot de orde riep na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd.

Eerdere vrouwelijke kandidaten

Daarnaast werden vrouwen genoemd die het eerder tegen Biden hadden opgenomen tijdens de Democratische voorverkiezing, die is bedoeld om de presidentskandidaat van de partij te kiezen. Het ging onder wie senator Elizabeth Warren. De 71-jarige Warren zou de afgelopen maanden een soort officieuze adviseur van Biden zijn geworden.

Het is niet de eerste keer dat een vrouw wordt voorgedragen als vicepresidentskandidaat. Eerder waren dat gouverneur Sarah Palin en in 1984 Kamerlid Geraldine Ferraro. Geen van beiden werd daadwerkelijk vicepresident.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie wordt de running mate van Joe Biden? Dit zijn de grootste kanshebbers

Gekleurde kandidaat

Het is de eerste keer dat Democraten en Republikeinen een persoon van kleur nomineren voor het vicepresidentschap. Meer dan honderd bekende Afro-Amerikanen, aangevoerd door rapper Sean 'Puff Daddy' Combs, drongen er gisteren in een open brief op aan dat Biden kiest voor een zwarte vrouw als 'running mate'. Ze waarschuwen dat Biden het af zal leggen tegen Trump als hij niet voor een zwarte vrouw kiest.

Op 3 november kiezen de Amerikanen hun president. Democraten hopen de zittende Republikeinse president uit het Witte Huis te kunnen stemmen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bernie Sanders stapt uit race om presidentschap, Joe Biden wordt Democratische tegenstander Donald Trump

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore