Ga naar de inhoud
Tips van correspondenten

Zo gaan ze in andere landen met hitte om: 'Soms wel 51 graden'

Witte kleding en veel water tijdens de hete dagen in India. Beeld © Getty Images

Loop alleen in de schaduw, kleed je in het wit en ga vooral 's avonds naar buiten. Het is bloedheet in Nederland, een hittegolf. Hier zijn we deze temperaturen niet gewend, maar in veel andere landen is het elke zomer zo heet.

De correspondenten van RTL Nieuws wonen verspreid over de hele wereld. Een enkeling woont in een land waar een zomerdag met 30 graden juist verfrissend is. Maar dat zijn dan ook vaak plekken waar gebruiken en culturen beïnvloed zijn door het warme klimaat. Wat kunnen wij in Nederland van die gebruiken leren?

Zevende
Lees ook:
Zevende tropische dag op rij in Nederland (en dat is uniek)

Midden-Oosten

Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens woont in Istanbul, waar het in de maanden juli en augustus vaak boven de 30 graden is. Erg heet zou je denken, maar in zijn reizen door de regio heeft hij het nog veel warmer meegemaakt.

"In Irak tijdens de slag om Mosul was het 51 graden", vertelt hij. Op dat moment werd er gevochten om de hele stad van IS te bevrijden. "Wat je in zulk weer eigenlijk moet doen, is overdag zo veel mogelijk binnen blijven. Maar dat kan dan als journalist natuurlijk niet."

De meeste gebieden in het Midden-Oosten zijn in de zomer erg heet. "Bij een hotel in Abu Dhabi waar ik verbleef hadden ze erg smerige koffie. Ik besloot naar de overkant van het plein te gaan om daar Starbucks-koffie te halen. Het was nog geen 150 meter lopen en ik was helemaal uitgeput", vertelt Koens.

Veel gebruiken in het Midden-Oosten zijn gebaseerd op het klimaat. Mensen leven in de zomer overdag vooral binnen en komen 's avonds pas hun huis uit. Als ze toch naar buiten moeten, proberen ze altijd in de schaduw te blijven lopen.

Hete thee drinken

In Nederland drinken we vooral warme koffie of thee als het koud is buiten. Maar in warme landen worden die warme dranken juist veel in de zomer gedronken. "In Turkije drinken ze dan juist hete thee", legt Koens uit. "Als je iets drinkt dat heter is dan de buitenwereld, koel je namelijk een beetje af."

De beste tip die hij ooit heeft gekregen is van een collega-journalist in Jeruzalem. "Hij had een kussensloop meegenomen en bond deze als een soort tulband om zijn hoofd. Vervolgens goot hij hier water overheen. Op die manier verdampte het water en koelde zijn hoofd af."

India

In Delhi is het nu zo'n 33 graden. Bijna net zo warm als Nederland, maar voor Delhi is dat redelijk zacht. "De echte zomermaanden zijn daar inmiddels voorbij", legt India-correspondent Eva Oude Elferink uit. "De warmste maanden zijn in mei en juni. Nu is het regenseizoen. Dus in plaats van de droge hitte is het nu vooral klam."

In de zomermaanden heeft ze meerdere dagen meegemaakt waar het tegen de 47 graden werd. Vooral in het noorden wordt het dan erg warm. "Voor een reportage was ik toen een keer in het noordelijke Varanasi. In de brandende zon en gutsend van het zweet liep ik daar toen achter lokale politici aan. Dat was behoorlijk taai", zucht Oude Elferink.

Google
Lees ook:
Google wil betaalbare smartphone voor India maken

Niet iedereen heeft airco

In zulk heet weer zou je denken dat iedereen een airconditioner heeft, maar dat is in India nog lang niet overal zo. "De meeste Indiërs hebben hoogstens een ventilator. Buiten verbergen mensen hun gezicht en hoofd onder katoenen sjaals (gamuchas) tegen de felle zon."

Ook dragen vooral mannen witte kleding. "Als je in het noorden van India komt, waar de hitte het meest intens en droog wordt, zie je dat op het platteland veruit de meeste mannen nog steeds voornamelijk wit dragen. Zoals in Rajasthan, dat voor een groot deel uit woestijn bestaat", vertelt de correspondent.

Eten waar het lichaam van afkoelt

"Indiërs eten en drinken in de heetste maanden ook producten waarvan oude wijsheid is dat ze helpen het lichaam te koelen, zoals kakdi, een soort komkommer. En lassi's, een verkoelend drankje op basis van yoghurt. Water wordt koel gehouden in terracotta potten."

Vroeger sliepen mensen tijdens de warme maanden nog wel eens op de daken van hun huizen. "Dat is omdat mensen vaak met grote families dicht op elkaar wonen", legt Oude Elferink uit. "Maar dat zie je nu in de middenklasse wijken van Delhi niet meer gebeuren."

Spanje

"Het is hier ook erg warm", vertelt Alex Tieleman, correspondent in Spanje. "Op veel plekken is het meer dan 40 graden." Tieleman woont nu bij Barcelona, waar de hitte door de kust en de bergen 'te doen is'. Het was tijdens zijn tijd in Madrid dat hij extreme hitte meemaakte.

"In Madrid blijft de hitte heel erg hangen. Zelfs in de avonden, als de zon al onder is, koelt het niet af", vertelt hij. "Mensen uit Madrid vertrekken in de zomer dan naar hun vakantiehuizen aan de kust of op andere plekken waar het koeler is. Dan is Madrid zelf een spookstad."

Waaiers voor jong en oud

Vooral oudere vrouwen gebruiken nog altijd waaiers om buiten het hoofd koel te houden. "Ik zie ook steeds meer jongere meisjes en vrouwen met waaiers lopen", constateert de correspondent. "Het is een manier om de hitte dragelijk te maken."

Ook de siësta is nog altijd een ding in Spanje. "Vooral in de warmere delen van Spanje en bij de oudere generaties. Het helpt op om de warmste uren van de dag de hitte te ontkomen en wat bij te komen.", legt Tieleman uit. "Jongere mensen en modernere bedrijven hebben gewoon onze kantoortijden."

Leven in de nacht

Wat ook typerend is aan Spanje zijn de rolluiken voor de ramen. "Veel mensen houden die overdag dicht. Het is dan zo rustig dat je een speld kan horen vallen", zegt Tieleman. "Pas rond middernacht komen mensen hun huizen uit om op het terras te zitten. Maar ik heb wel eens meegemaakt dat de thermometer zelfs dan nog zo'n 39 graden aangaf."