Verblijfplaats onbekend

Wit-Russische oppositieleidster Tichanovskaja in Litouwen: 'Besluit valt me zwaar'

11 augustus 2020 09:21 Aangepast: 11 augustus 2020 11:15
Svetlana Tichanovskaja, de dag na de verkiezingen. Beeld © AFP

Svetlana Tichanovskaja is in Litouwen. Maar waar de Wit-Russische oppositieleider, die de overwinning claimde in de verkiezingen van zondag tegen president Alexander Loekasjenko, verblijft is nog onduidelijk.

EU- en NAVO-lid Litouwen, dat ook ooit deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, heeft in het verleden al vaker onderdak geboden aan Wit-Russische en Russische oppositieleden. 

'Land uitgezet'

Volgens haar campagneteam is Tichanovskaja door de autoriteiten gedwongen het land te verlaten te midden van bloedige protesten tegen de omstreden herverkiezing Loekasjenko. "Ze werd door de autoriteiten het land uitgezet. Svetlana had geen keus. Vijf minuten voor het vertrek bespraken we nog onze toekomstplannen en ze was zeker niet van plan het land te verlaten", zei haar medewerkster Olga Kovalkova tegen persbureau Reuters.

Reactie Svetlana Tichanovskaja 

Tichanovskaja reageerde vanochtend in een video op YouTube over haar vertrek uit Wit-Rusland. "Ik heb een besluit genomen dat me zwaar valt. Dat besluit heb ik absoluut zelfstandig genomen: mijn vrienden, mijn team, Sergej hebben er op geen enkele manier invloed op kunnen uitoefenen." Sergej is haar man; een oppositieblogger die in de cel zit.

Ze vervolgt: "En ik weet dat velen mij zullen begrijpen, dat veel mensen me zullen veroordelen en dat velen mij zullen haten. Maar weet u, God verhoede dat iemand ooit voor zo'n keuze komt te staan zoals ik."

Ze sluit af met een waarschuwing: "Pas goed op jezelf, alstublieft. Wat er nu gebeurt is geen enkel mensenleven waard. Kinderen zijn het allerbelangrijkste dat er is in ons leven."

Het campagneteam van Tichanovskaja had haar gisteren, de dag na de verkiezingen, urenlang niet kunnen bereiken, maar vanochtend had ze zich bij haar kinderen gevoegd in het naburige Litouwen. Het staatsgrenscomité bevestigde later haar vertrek.

Dode bij protesten

In Wit-Rusland kwam het gisteravond opnieuw tot botsingen tussen politie en demonstranten. Eén man kwam om het leven tijdens de protesten. De duizenden demonstranten schreeuwden dat Loekasjenko de verkiezingen had gestolen van Tichanovskaja om zo een zesde ambtstermijn veilig te stellen.

Deze vrouw wil laatste dictator Europa van zijn troon stoten

In Wit-Rusland groeit het verzet tegen Aleksandr Loekasjenko. De president wordt ook wel de laatste dictator van Europa genoemd. Bij de verkiezingen van afgelopen zondag had hij een serieuze tegenstander: Svetlana Tikhanouskaja.

De politie gebruikte rubberen kogels, verdovingsgranaten en traangas, maar de demonstranten vochten terug met stenen en vuurwerk en bouwden geïmproviseerde barricades, zeiden AFP-verslaggevers, demonstranten en getuigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vlad (17) 'beledigde' president Wit-Rusland en moest samen met familie vluchten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore