Verkiezingsfraude

Opnieuw protesten in Wit-Rusland; 1 dode

11 augustus 2020 00:04 Aangepast: 11 augustus 2020 03:24
Protesten in Wit-Rusland Beeld © ANP

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is vanavond opnieuw geprotesteerd tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Daarbij is een demonstrant om het leven gekomen.

Volgens de politie ging een explosief af in zijn hand dat hij naar agenten wilde gooien. De ontploffing werd hem fataal.

De man ging evenals duizenden andere demonstranten de straat op om de uitslag van de verkiezingen aan te vechten. Volgens die uitslag is de zittende president Alexander Loekasjenko met grote meerderheid werd herkozen.

Loekasjenko is al sinds 1994 aan de macht in het land. Hij won alle presidentsverkiezingen sindsdien met een ruime meerderheid en heeft de bijnaam 'de laatste dictator van Europa'. Volgens de exitpoll van gisteren zou de leider deze keer 79,9% van de stemmen krijgen.

Fraude

Maar die uitslag is ongeloofwaardig. Zo was er volgens de cijfers een hele hoge opkomst, terwijl veel kiezers niet konden stemmen. In de loop van zondag waren er ook aanwijzingen dat er werd gefraudeerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loekasjenko: 'Demonstranten zijn schapen aangestuurd vanuit het buitenland'

Daarom wordt er geprotesteerd tegen de verkiezingsuitslag. En dat verzet is groter dan ooit. Niet alleen vanavond, ook gisterenavond gingen duizenden woedende inwoners van Wit-Rusland de straat op.

3000 arrestaties

Zo'n 3000 mensen werden opgepakt, onder wie verkiezingswaarnemers. Bij het protest vielen tientallen gewonden en zeker een dode.

Bij de protesten vandaag probeerden agenten de demonstranten met traangasgranaten en rubberkogels in bedwang te houden Of er mensen zijn opgepakt en zo ja, hoeveel mensen dat zijn, is niet duidelijk. 

Hard tegen hard: rellen in Minsk na omstreden verkiezingsuitslag

Na de verkiezingen in Wit-Rusland braken rellen uit.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlad (17) 'beledigde' president Wit-Rusland en moest samen met familie vluchten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore