Buitenland

Zanger in Nigeria ter dood veroordeeld om belediging profeet in liedje

10 augustus 2020 21:14 Aangepast: 10 augustus 2020 21:14
Moslims bidden in een moskee in de Nigeriaanse stad Lagos. Beeld © AFP

Een muzikant in Nigeria is ter dood veroordeeld wegens godslastering in een liedje dat hij dit jaar heeft verspreid via Whatsapp. Hij heeft volgens een islamitische rechtbank de profeet Mohammed beledigd en wordt daarvoor opgehangen.

Het gaat om de 22-jarige Yahaya Sharif-Aminu. Hij heeft de beschuldigingen niet ontkend, maar kan volgens de rechter nog wel in beroep gaan. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Huis in brand gestoken

Na het uitbrengen van het liedje afgelopen maart staken boze gelovigen het ouderlijk huis van de jonge zanger in brand. Ook eisten zij dat Sharif-Aminu zou worden vervolgd, waarna hij werd opgepakt.

Sharif-Aminu was voor die tijd nauwelijks bekend in Nigeria. In het liedje zou hij een lokale imam hebben verheven boven de profeet Mohammed. Toen dat bekend werd, ging zijn liedje viraal op sociale media, schrijft de Nigeriaanse krant The Daily Trust.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pakistaanse hoogleraar krijgt doodstraf om beledigen vrouwen profeet Mohammed

Sharia

De zanger is berecht onder de sharia, de islamitische wet die in verschillende delen van Nigeria geldt. In het West-Afrikaanse land is die wet zo streng dat mensen naast moord ook ter dood veroordeeld kunnen worden voor overspel, homoseksualiteit en godslastering. Zijn veroordeling moet anderen afschrikken, zegt leider van de demonstranten Idris Ibrahim tegen de BBC.

In de praktijk wordt een doodvonnis in Nigeria vrijwel nooit uitgevoerd omdat deze eerst moet worden goedgekeurd door een gouverneur. Uitzondering is een man die in 2002 werd opgehangen voor het vermoorden van een vrouw en haar twee kinderen.

Zanger Sharif-Aminu heeft een maand de tijd om beroep aan te tekenen tegen zijn doodstraf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore