Ga naar de inhoud
'Gevolg van corruptie'

Regering Libanon stapt op om verwoestende explosie Beiroet

Duizenden Libanezen eisten dit weekend het aftreden van de regering. Beeld © Getty

De volledige regering van Libanon neemt ontslag na de gigantische explosie van vorige week in de haven van Beiroet.

Dat heeft premier Hassan Diab maandagavond bekendgemaakt in een televisietoespraak, meldt persbureau AP. Hij zei daarbij onder meer dat de ramp het gevolg was van corruptie.

Eerder op dag liet minister van Volksgezondheid Hamad Hassan al doorschemeren dat het einde van de regering aanstaande was. Ook waren enkele ministers uit Diabs kabinet al opgestapt.

Grote druk

De regering stond al dagenlang onder grote druk. Tienduizenden burgers gingen de straat op om te protesteren tegen het regeringsbeleid en vriendjespolitiek in het land.

Zij houden hun leiders verantwoordelijk voor de ramp omdat die zouden hebben geweten dat de ruim 2700 ton ammoniumnitraat die tot de explosie heeft geleid, al jaren lag opgeslagen in de haven. Bij een protest in Beiroet braken rellen uit.

Rellen
Lees ook:
Rellen tegen regering in Beiroet: 110 demonstranten gewond

Veiligheidsdienst ondervraagd

Een lokale rechtbank is vandaag begonnen met het ondervragen van de top van de Libanese veiligheidsdienst over de toedracht van de explosie van vorige week.

In eerste instantie werden zestien havenmedewerkers aangehouden in het onderzoek naar de oorzaak en de mogelijke verantwoordelijken van de ramp. Die kostte aan zeker ruim 200 mensen het leven en heeft een groot deel van de stad in puin gelegd.