Rellen in Minsk

Loekasjenko: 'Demonstranten zijn schapen aangestuurd vanuit het buitenland'

10 augustus 2020 18:47 Aangepast: 10 augustus 2020 19:07
Mensen helpen hulpverleners die een gewonde man vervoeren die geraakt is bij het protest in Minsk. Beeld © Getty

De oppositie in Wit-Rusland verdenkt de regering-Loekasjenko van fraude en accepteert de verkiezingsuitslag van zondag niet. De omstreden president zelf noemt iedereen die de oppositie steunt door het buitenland aangestuurde schapen.

Maar liefst 80 procent van de stemmen haalde zittend president Aleksandr Loekasjenko gisteren volgens de voorlopige telling van de Wit-Russische Kiescommissie.

Zijn enige serieuze tegenkandidaat, de onder de bevolking populaire Svetlana Tichanovskaja, zou slechts 9,9 procent van de stemmen gehaald hebben.

Huisvrouw

Die uitslag is op z'n minst ongeloofwaardig te noemen. Al in de loop van zondag waren er aanwijzingen dat er is gefraudeerd. Zo was de opkomst verdacht hoog, terwijl juist veel kiezers niet konden stemmen.

Ook werd op verschillende plekken aantoonbaar geknoeid met stembiljetten die doelbewust ongeldig waren gemaakt als iemand anders dan Loekasjenko werd ingevuld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rellen in Minsk na omstreden verkiezingszege Loekasjenko: 'Vertrek!'

"Natuurlijk erkennen we de resultaten niet", zei oppositiekandidaat Tichanovskaja in gesprek met persbureau Reuters. Zij is de vrouw van een eerdere verkiezingskandidaat, maar toen die voor de verkiezingen werd opgepakt, groeide Tichanovskaja - een voormalig docente Engels en tegenwoordig huisvrouw - vanuit het niets uit tot presidentskandidaat.

"Maar ik heb al gewaarschuwd: er komt geen revolutie."

Laatste dictator van Europa

President Loekasjenko is sinds 1994 aan de macht en wordt ook wel 'de laatste dictator van Europa' genoemd. Hij won sindsdien alle verkiezingen ruim en liet bij de laatste verkiezingen telkens geen buitenlandse waarnemers toe. De stemming van zondag was daar geen uitzondering op.

Ook was vooraf was al geen enkele buitenlandse journalist welkom. Drie Russische journalisten die het toch probeerden, werden door agenten in burger opgepakt, deels wegens de oplopende spanningen tussen de twee landen.

Het verzet tegen de verkiezingsuitslag is dit keer echter groter dan ooit. Zondagavond gingen duizenden woedende Wit-Russen de straat op na de voorlopige exitpolls. Zo'n 3000 mensen werden opgepakt, onder wie ook verkiezingswaarnemers. Bij het protest vielen tientallen gewonden en zeker een dode.

'Geen revolutie'

Loekasjenko denkt niet aan aftreden. Hij beschuldigt bewegingen uit andere landen van het manipuleren van de demonstranten, die hij 'schapen' noemt omdat ze hem omver willen werpen.

"Ze proberen chaos te orkestreren", aldus de 65-jarige president. "Maar ik heb al gewaarschuwd: er komt geen revolutie."

Reacties buitenland

De politieke reacties op de verkiezingsuitslag lopen uiteen. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er talloze aanwijzingen waren van verkiezingsfraude. EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt het geweld en roept op tot 'de onmiddellijke vrijlating van iedereen die gisteravond zijn vastgehouden'.

Ook in Nederland roepen politieke partijen op om de uitslag niet te erkennen als inderdaad sprake blijkt van grote onregelmatigheden. D66, ChristenUnie en het CDA deden die oproep vandaag aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Loekasjenko kreeg daarentegen de felicitaties van de Chinese leider Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin, die zei dat hij hoopte dat Loekasjenko de banden met Moskou zal aanhalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore