Verwoestende explosie

Libanezen ruimen Beiroet op: 'Op overheid kunnen we niet rekenen'

10 augustus 2020 15:03 Aangepast: 10 augustus 2020 15:22
Lina helpt met het uitdelen van eten. Beeld © Lina Boubess

Ze houdt van haar land en zette zich al in om Libanon uit de ellende te trekken. Lina Boubess (60) is ook na de explosie dagelijks op straat te vinden, nu niet alleen om te demonstreren tegen de overheid, maar ook om hulp te bieden aan iedereen die het nodig heeft. "We moeten zelf onze stad weer opbouwen. Op de overheid kunnen we niet rekenen", vertelt ze.

Bijna twee maanden geleden sprak RTL Nieuws met Lina, een pittige dame die haar leven wijdt aan het verzet tegen de Libanese overheid. In de afgelopen jaren had ze haar land zien veranderen en ze gunt de volgende generaties het Libanon dat zij nog van haar jeugd kent.

'We zullen vrijheid krijgen'

Met haar gaat het na de explosie goed. Haar familie is ongedeerd en haar huis staat nog overeind. "Ik zat thuis toen het gebeurde", vertelt ze. Haar zoon was van werk onderweg naar huis, een rit die normaal langs de haven leidt. "Opeens begon het hele huis te trillen. Ik maakte me direct zorgen om mijn zoon, maar gelukkig belde hij me vlak daarna."

Ook haar man stelde haar al snel gerust. "Zijn bedrijf is niet al te ver van de rampplek, maar er is alleen materiële schade", legt ze uit. "De grote graan silo heeft ons en een groot deel van de stad gered. Het heeft een groot deel van de klap namelijk tegengehouden."

De graan silo. De graan silo.

Mensen helpen elkaar

Direct na de explosie was Lina weer op straat te vinden. "Mensen zijn alles kwijt", zucht ze. "Hun huizen zijn ingestort. Ze hebben niet eens meer een keuken om in te koken." Dus helpen mensen elkaar.

Het land is volgens haar herenigd. Na de burgeroorlog (1975 – 1990) moest ook veel worden opgebouwd. "Maar nu is het anders", vindt Lina. "Ik kijk nu om me heen en zie iedereen elkaar helpen. Alle inwoners werken juist samen om de stad op te ruimen."

De hulppost waar Lina helpt. De hulppost waar Lina helpt.

"Het is hartverscheurend", zegt ze terwijl ze bij een hulppost staat. Want ook zij en de andere demonstranten helpen mee. Ze deelt eten uit en staat media te woord. "De hele wereld kijkt nu mee. Het krioelt van de internationale pers en de overheid voelt zich onder druk gezet."

'De overheid doet niets'

Want ook na de explosie ziet Lina dat de overheid niets doet. "De gemeente heeft niet eens bezems om de straten te vegen. Ze komen hier bij ons de bezems lenen", roept ze uit. Ondertussen zijn al drie ministers en negen leden van het parlement opgestapt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Driekwart van Libanon had al hulp nodig, toen kwam de verwoestende klap

Nu moet de jeugd het voor het zeggen krijgen, vindt Lina. "Er moeten nieuwe wetten komen, waardoor de volgende regering niet corrupt kan zijn. Want met de huidige wetten, komen dezelfde mensen weer aan de macht."

Demonstranten beschoten

Na een dag hard werken gaan veel vrijwilligers 's avonds ook nog demonstreren. Maar tijdens de demonstraties worden mensen met traangas en rubberkogels bestookt. "Ze gooien ook stenen op ons en er wordt zelfs op mensen geschoten", zegt Lina. Op social media worden beelden gedeeld waar dit op te zien zou zijn. 

Lina is blij met de steun die ze nu uit andere landen voelt. "Landen zoals België, Nederland en Frankrijk doen hun best om ons te helpen", zegt ze. Wereldwijd wordt aan Libanon gedoneerd. "Kijk bijvoorbeeld naar de Franse president Macron die vorige week de straten van Beiroet op ging om mensen te helpen. Alle hulp is welkom."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore