Nationaal monument

Trump ziet zijn gezicht wel op Mount Rushmore

10 augustus 2020 08:59 Aangepast: 10 augustus 2020 10:32
Donald Trump bij Mount Rushmore tijdens 4th of July festiviteiten. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump ziet het wel zitten, een zestig meter hoog beeldhouwwerk van zijn hoofd. Op niet zomaar een plek, maar als vijfde president op Mount Rushmore. Volgens de New York Times zou het Witte Huis hebben geïnformeerd of dit mogelijk is. Trump ontkent, maar laat wel weten dat zijn hoofd er niet zou misstaan.

In een uitgebreide reconstructie schetst de New York Times wat zich zou hebben afgespeeld tussen de gouverneur van South Dakota en leden van het Witte Huis. Ze zouden gouverneur Kristi Noem vorig jaar hebben gevraagd wat de procedure is om nog een gezicht aan het rijtje presidenten toe te voegen.

De president ontkent. In een retweet van een CNN bericht bestempelt hij het als 'fake news'. "Dit is nooit voorgesteld", zegt de president. "Hoewel het me, op basis van de vele dingen die in 3,5 jaar zijn bereikt, (...) een goed idee lijkt!"

Tijdens de viering van de Amerikaanse onafhankelijkheid op 4 juli hield de president zijn speech dit jaar bij het monument in South Dakota. Volgens de New York Times zou gouverneur Noem Trump toen een anderhalve meter grote replica van Mount Rushmore cadeau hebben gedaan. Aan deze versie van het monument was het hoofd van president Trump toegevoegd. 

Mount Rushmore

Mount Rushmore is een enorm beeldhouwwerk uitgehouwen in een een berg in South Dakota. Het enorme monument werd in 1941 voltooid. De 60 meter hoge granieten gezichten zijn sculpturen van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. De vier gezichten staan voor de geboorte, groei, ontwikkeling en het behoud van de Verenigde Staten.

In een interview met Noem uit 2018 zegt ze dat Donald Trump al eerder heeft uitgesproken deel uit te willen maken van het monument. De twee zouden tijdens hun eerste ontmoeting in het Witte Huis in gesprek zijn geraakt over het sculptuur.

"Meneer de president, u moet eens naar South Dakota komen. Wij hebben Mount Rushmore", zou ze hem hebben gezegd. Waarop hij antwoordde: "Weet je dat het mijn droom is om mijn gezicht op Mount Rushmore te hebben?" Noem dacht dat hij een grapje maakte, maar hij leek heel serieus. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore