Samenspanning buitenland

Nieuwe veiligheidswet: mediamagnaat Jimmy Lai in Hongkong opgepakt

10 augustus 2020 03:56 Aangepast: 10 augustus 2020 04:06
Mediamagnaat Jimmy Lai, vorige maand. Beeld © AFP

De 71-jarige prodemocratische mediamagnaat Jimmy Lai is opgepakt in Hongkong. Hij wordt verdacht van 'samenspanning met buitenlandse troepen'. Dat is verboden volgens de nieuwe veiligheidswet, die China de stad eerder dit jaar opgelegde.

Jimmy Lai is een zeer vermogende zakenman. Hij is de oprichter van de krant Apple Daily. Hij werd eerder al aangeklaagd vanwege het organiseren van protesten in de stad.  

Volgens een medewerker van Lai, Mark Simons, is de zakenman vanochtend aangehouden. Volgens de Apple Daily is de zoon van Lai ook aangehouden. De twee zouden de nieuwe veiligheidswet van Hongkong overtreden hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klap voor inwoners Hongkong: China neemt omstreden wet aan

De omstreden wet maakt het voor de Chinese autoriteiten mogelijk om mensen in Hongkong te arresteren en in China te berechten. Vorige maand werd bijvoorbeeld een vrouw gearresteerd omdat ze een bord bij zich had dat opriep tot onafhankelijkheid. 

Drie tot tien jaar gevangenisstraf

Als Lai vervolgd wordt voor 'samenspanning met buitenlandse troepen' kan hem dat een gevangenisstraf van drie tot tien jaar opleveren, schrijft The Guardian. Als hij een 'ernstige overtreding' heeft begaan kan hij zelfs levenslang achter de tralies belanden.

De autoriteiten in Hongkong hebben de aanhouding van de zakenman nog niet bevestigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste arrestaties in Hongkong een feit: betogers opgepakt met nieuwe wet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore