Moordaanslag

Zes Franse vrijwilligers omgekomen bij beschieting in wildpark Niger

10 augustus 2020 01:44 Aangepast: 10 augustus 2020 01:47
De auto van de groep werd in het wildpark onder vuur genomen door nog onbekende schutters. Beeld © AFP

Zes Franse vrijwilligers van een humanitaire hulporganisatie zijn gisteren in het Afrikaanse Niger om het leven gekomen. De groep werd tijdens een rondrit in een wildpark onder vuur genomen. Ook een lokale gids en chauffeur kwamen om het leven.

De groep is door motorrijders 'onderschept en vermoord', vertelt de gouverneur van de regio aan persbureau AFP. Zes Fransen, die vrijwilligerswerk doen voor de humanitaire organisatie ACTED, zouden om het leven gekomen zijn. Ook twee inwoners van Niger, een gids en een chauffeur zouden de aanslag niet hebben overleefd. De auto waarin de groep zat zou van de hulporganisatie ACTED zijn geweest.

Drukbezocht wildpark

De groep bevond zich gisterochtend (lokale tijd) in een wildpark, zo'n zestig kilometer van de hoofdstad van Niger. Het park wordt vaak door toeristen bezocht omdat de laatste West-Afrikaanse giraffen er leven.

Acht inzittenden kwamen om het leven. Acht inzittenden kwamen om het leven.

Niemand heeft de aanslag opgeëist. De Franse president, Emmanuel Macron, zegt telefonisch contact te hebben gehad met de president van Niger, Mahamadou Issoufou.

Macron bevestigt tegenover Franse media dat er Franse burgers zijn vermoord, maar zegt niet om hoeveel mensen het gaat. "Alle mogelijke middelen zullen worden ingezet om de toedracht van deze moordaanslag te verduidelijken", vertelde Macron. Ook de gouverneur van de regio zegt onderzoek te doen naar de beschieting.

Voormalige kolonie

Niger is een voormalige kolonie van Frankrijk. Het grote land grenst aan zeven andere Afrikaanse landen, waaronder Libië, Mali, Algerije en Nigeria.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niger is verlengstuk Europees asielbeleid: 'Dit programma redt mensenlevens'

Vanwege onrust in het gebied waarschuwt Frankrijk reizigers niet naar het land te gaan, tenzij noodzakelijk.

Boko Haram

Het risico op terrorisme is er groot en ook de islamitische terreurgroep Boko Haram is actief in het gebied. Franse militairen zijn sinds juni aanwezig in de regio om op te treden tegen deze terreurgroep.

Vanwege de veiligheidsrisico's heeft ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies voor het gebied afgegeven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boko Haram richt bloedbad aan in Nigeriaans dorp: zeker 69 doden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore