Crisis dreigt

Landen doneren miljoenen euro's aan Libanon: 'Inwoners hebben hulp nodig'

09 augustus 2020 12:07 Aangepast: 09 augustus 2020 14:51
Een beschadigd gebouw in Beiroet. Beeld © ANP

Duitsland trekt nog eens 10 miljoen euro uit voor hulp aan Libanon en België doneert 5 miljoen euro aan het land. "De inwoners van Beiroet hebben onze hulp nodig. En ze hebben hoop nodig", zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas tegen Bild am Sonntag.

In de haven van Beiroet ontplofte dinsdag een opslagplaats waar jarenlang zo'n 2750 ton in beslag genomen ammoniumnitraat lag opgeslagen. 

De explosie heeft aan meer dan 150 mensen het leven gekost. Ook waren er duizenden gewonden en zijn honderdduizenden mensen dakloos geworden. "Dit soort cijfers zijn schokkend. Ik ben blij dat ik vandaag kan bevestigen dat de Duitse regering nog eens 10 miljoen euro uittrekt voor noodhulp", zei minister Maas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De haven van Beiroet: voor en na de explosie

Veel landen hadden al hulpgoederen en reddingswerkers gestuurd naar Libanon. Zo ging er vanuit België een C-130-vrachtvliegtuig naar Beiroet met noodzakelijke medische en andere hulpgoederen.

Noodzakelijke hulp

Het land doneerde 5 miljoen euro tijdens een virtuele donortop, die vandaag wordt gehouden onder leiding van de Franse president Emmanuel Macron. De  president roept de internationale gemeenschap op 'snel en effectief' te handelen om Libanon te helpen. Hij benadrukte dat de toekomst van het land op het spel staat. Minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking neemt namens Nederland deel aan de conferentie.

"Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap met deze donorconferentie een krachtig signaal geeft om deze enorme catastrofe het hoofd te bieden", zei de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. "Ondanks de vele noodhulp die al onderweg is zijn bijkomende middelen absoluut noodzakelijk en is het belangrijk deze internationale hulp zo snel mogelijk te coördineren."

Grimmige protesten in Beiroet: 'Het is een slagveld'

In Libanon zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de overheid. Zij zijn schuldig aan de explosie van dinsdag, vinden de demonstranten. Correspondent Olaf Koens is ter plekke en ziet hoe de sfeer steeds grimmiger wordt.

Hulp is hard nodig in Libanon. De economische crisis dreigt nu nog verder te verslechteren door de verwoestende explosie. De schade door de ramp loopt in de miljarden.

Een Libanese minister stapte vandaag op. Manal Abdel Samad is de eerste topfunctionaris die het veld ruimt vanwege de ramp. "Na de enorme catastrofe in Beiroet, kondig ik mijn vertrek uit de regering aan", citeren lokale media uit een verklaring van de bewindsvrouw. Ze bood het Libanese volk haar excuses aan.

Krater van 43 meter diep

Vandaag werd ook bekend dat de krater die werd veroorzaakt na de explosie 43 meter diep is, zo meldde een veiligheidsfunctionaris, die zich baseert op onderzoek van Franse experts in het rampgebied.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden vrijwilligers ruimen puin in Beiroet: 'Overheid doet niets'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore