Wanbeleid

Rellen tegen regering in Beiroet: 110 demonstranten gewond

08 augustus 2020 19:59 Aangepast: 08 augustus 2020 21:44
Beeld © Reuters

In Beiroet zijn vanmiddag duizenden demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. De oproerpolitie greep in met traangas, toen de demonstranten wilden oprukken naar het parlementsgebouw en er worden schoten gehoord. Toch slaagde een groep demonstranten het ministerie van Buitenlandse Zaken te bezetten.

De demonstranten scandeerden: 'Het volk wil de val van de regering', een bekende leus ten tijde van de Arabische lente, tien jaar geleden. Grote groepen gaan de confrontatie aan met de veiligheidstroepen en gooien met stenen. Volgens het Rode Kruis zijn er zeker 110 demonstranten gewond geraakt.

Explosie

Ze houden de regering verantwoordelijk voor de enorme explosie in de haven van de Libanese hoofdstad. Daarbij kwamen volgens de laatst bekende cijfers 158 mensen om het leven en raakten meer dan 6000 mensen gewond.

Grimmige protesten in Beiroet: 'Het is een slagveld'

Correspondent Olaf Koens is ter plekke en ziet hoe de sfeer steeds grimmiger wordt. "Er is niet genoeg eten, maar wel genoeg traangas."

Zeker 300.000 mensen zijn dakloos, omdat hele stadsdelen in puin liggen. Volgens experts had de explosie de kracht van 'een kleine atoombom'.

De explosie werd waarschijnlijk veroorzaakt toen een brand in de haven oversloeg oversloeg naar een loods waarin een enorme hoeveelheid ammoniumnitraat lag opgeslagen, zonder de juiste veiligheidsmaatregelen. Ammoniumnitraat wordt gebruik voor kunstmest, maar is bij hoge temperaturen enorm explosief. Het word bijvoorbeeld ook gebruikt in de mijnbouw.

De demonstranten houden de regering verantwoordelijk voor het wanbeleid, waardoor deze gevaarlijke situatie jarenlang kon blijven bestaan. De 2750 ton ammoniumnitraat lag al sinds 2013 opgeslagen in de loods. De autoriteiten waren al vaker op het gevaar gewezen maar grepen niet in.  

Hulporganisaties

Ook de reactie van de overheid na de ramp wekt veel woede van de inwoners van Beiroet. Hulp voor de honderdduizenden daklozen moet van particuliere hulporganisaties komen, van de overheid komt er nauwelijks hulp. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Driekwart van Libanon had al hulp nodig, toen kwam de verwoestende klap

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore