'Laatste dictator Europa'

Vlad (17) 'beledigde' president Wit-Rusland en moest samen met familie vluchten

08 augustus 2020 18:50 Aangepast: 08 augustus 2020 20:01
17-jarige Vlad is gevlucht nadat hij kritisch was op de president van Wit-Rusland. Beeld © @vlad_rymashevskiy

De 17-jarige Vlad Rymasjevski uit Wit-Rusland hield een kritische speech over de president. Nu is hij niet meer veilig in zijn land.

Dit weekend zijn verkiezingen in Wit-Rusland. Vlad is nog te jong om te stemmen, maar niet om zich te verzetten tegen het beleid van president Aleksandr Loekasjenko.

Viral speech

Tijdens zijn diploma-uitreiking in juni deed Vlad iets heel ongebruikelijks. In plaats van een kort bedankwoordje, greep hij het moment aan om zijn onvrede te uiten over Loekasjenko. Hij was daarmee een van de eersten die zich op die manier uitsprak, de video van zijn speech ging viral.

"Het land moet veranderen en de president moet weg", zegt Vlad tegen RTL Nieuws. Dat was ook wat hij in zijn speech zei. Volgens hem staat Wit-Rusland stil onder het bewind van Loekasjenko. "Het is zwaar om hier te leven." Er is volgens Vlad te weinig werk, het salaris is laag en de kansen voor jonge mensen zoals hij zelf zijn beperkt.

"Al mijn klasgenoten weten dat het slecht gaat, maar veel jongeren spreken zich niet uit. Ik voel het als mijn plicht om iets te doen." Maar kritisch zijn is in Wit-Rusland niet ongevaarlijk, werd twee weken geleden duidelijk.

Bang voor arrestatie

Na zijn speech en het plaatsen van verschillende activistische video's, werd hij gebeld door zijn leraren. Ze kregen signalen dat het niet meer veilig voor hem zou zijn. De kritiek van Vlad was niet goed gevallen bij het regime en hij zou zelfs de president 'beledigd hebben'.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust in Wit-Rusland na de arrestatie van tientallen Russische huurlingen

De kans leek groot dat hij gearresteerd zou worden. Daarom is Vlad samen met zijn vader, moeder en twee broertjes gevlucht naar Kiev, in Oekraïne.

Vlad vindt het verschrikkelijk om niet thuis te zijn. Zeker nu de verkiezingen voor de deur staan. Al maanden zijn er protesten in zijn land tegen de president. Vlad sloeg bijna geen enkele over. "Bij die protesten heerst echt een overwinningsgevoel, dat er deze verkiezingen iets gaat veranderen."

Verkiezingen Wit-Rusland

Zondag zijn verkiezingen in Wit-Rusland. President Aleksandr Loekasjenko is al 26 jaar aan de macht in het land. Hij heeft daarom de bijnaam: 'de laatste dictator van Europa'.

Hij wil voor een zesde termijn gaan regeren, maar de steun voor Loekasjenko brokkelt snel af. Niet eerder stond hij er zo slecht voor.

Loekasjenko liet oppositiekandidaten oppakken en protesten neerslaan. Tienduizenden mensen gaan alsnog de straat op. Het zijn de grootste protesten in jaren in het land.

Loekasjenko's grootste uitdager bij deze verkiezingen is Svetlana Tichanovskaja. Zij stelde zich onverwachts verkiesbaar nadat haar man, een bekende vlogger en verkiezingskandidaat, werd opgepakt.

Tichanovskaja wil dat overheidsgeld aan de mensen wordt besteedt, politieke tegenstanders bevrijden en nieuwe, eerlijke verkiezingen uitschrijven. Die boodschap slaat bij veel Wit-Russen aan.

Fan van Svetlana

Vlad is groot fan van oppositieleider Svetlana Tichanovskaja. Op zijn Instagram prijkt een trotse foto met de verkiezingskandidaat. "Iedereen die zich een beetje in politiek verdiept, heeft vertrouwen in haar."

Toch heeft Vlad niet de illusie dat Tichanovskaja morgen als winnaar uit de bus komt, ook al blijkt uit peilingen dat veel Wit-Russen achter haar staan.

Geen eerlijke uitslag

In Wit-Rusland is geen sprake van eerlijke verkiezingen. De verwachting is dan ook dat Loekasjenko zichzelf morgen tot winnaar zal uitroepen.

Reken dan maar dat de bevolking zal reageren, zegt Vlad. "Mensen zullen massaal de straat op gaan, de oproerpolitie zal geen kans maken om in te grijpen", zo voorspelt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spannende tijden in Wit-Rusland: Valt de laatste dictator van Europa?

Hij vindt het frustrerend dat hij er niet bij kan zijn en dat hij niet weet wanneer hij met zijn familie weer naar huis kan. Toch lijkt Vlad niet bang, maar eerder strijdlustig.

Hij hoopt dat Wit-Rusland binnenkort eindelijk vrij zal zijn van Loekasjenko en hij op de filmacademie in Minsk kan gaan studeren. "Maar echt aan mijn toekomst denken, dat durf ik op dit moment nog niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore