Explosie Beiroet

Echtgenote Nederlandse ambassadeur Libanon overleden door explosie Beiroet

08 augustus 2020 10:31 Aangepast: 08 augustus 2020 12:18
Hedwig Waltmans-Molier is 55 jaar geworden. Beeld © Ministerie van Buitenlandse Zaken

Hedwig Waltmans-Molier, de vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Libanon, is in het ziekenhuis overleden aan de verwondingen die ze opliep bij de explosie in Beiroet. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De 55-jarige vrouw raakte ernstig gewond door de explosie en lag sindsdien in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ze werkte voor de personeelsafdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken en werkte afwisselend vanuit Den Haag en Beiroet, waar haar man Jan Waltmans de Nederlandse ambassadeur is.

'Door domme pech getroffen'

Waltmans-Molier en haar man waren 38 jaar samen en hebben twee kinderen. Het stel was net vorige week teruggekeerd van vakantie. Ze was met haar man in de woonkamer toen ze 'door domme pech' getroffen werd door de explosie, laat het ministerie weten.

Sinds 1994 werkte Waltmans-Molier bij Buitenlandse Zaken, waarvoor ze vele jaren in het buitenland heeft gewerkt. Zo was ze onder meer werkzaam op de ambassades in Dhaka, Lusaka en Khartoem. 

Ravage bij de Nederlandse ambassade in Beiroet na de explosie. Ravage bij de Nederlandse ambassade in Beiroet na de explosie.

De ministers Stef Blok en Sigrid Kaag hebben de familie gecondoleerd met dit zware verlies. "Wij zijn diep bedroefd door het veel te vroege overlijden van onze collega Hedwig Waltmans-Molier bij de zware explosie in Beiroet. Onze gedachten gaan uit naar haar man, hun kinderen en hun familie."

Vijf andere Nederlanders raakten lichtgewond door de explosie. Vier van hen waren verbonden aan de Nederlandse ambassade.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog zeker 60 personen vermist na explosie Beiroet

"De verschrikkelijke explosie hier in Beiroet raakt ons allemaal", reageert correspondent Olaf Koens vanuit Beiroet. "Het is intens verdrietig dat er ook een Nederlands slachtoffer is gevallen."

Vlak voor het nieuws bekend werd stond Koens in een van de getroffen wijken. "Daar kwam ik een Nederlands-Libanese man tegen die nog specifiek vroeg hoe het met de vrouw van de ambassadeur ging. Het verdriet, de rouw is hier collectief. Iedereen leeft mee."

Duizenden vrijwilligers ruimen puin in Beiroet: 'Overheid doet niets'

De gigantische puinhopen die deze week zijn veroorzaakt door de explosie in Beiroet, worden nu opgeruimd door de bevolking. Duizenden vrijwilligers zijn de straat op gegaan omdat de overheid niets van zich laat horen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore