Zoektocht in volle gang

Nog zeker 60 personen vermist na explosie Beiroet

08 augustus 2020 09:59 Aangepast: 08 augustus 2020 10:02
Twee mannen van een Turks reddingsteam helpen bij de zoektocht naar vermisten. Beeld © Cem Özdel / Anadolu Agency

Vier dagen na de gigantische explosie in Beiroet worden er in de Libanese hoofdstad nog tientallen mensen vermist. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het om zeker 60 personen gaat.

De zware explosie in de haven heeft dinsdag een enorme ravage aangericht in de stad. Zeker 154 mensen kwamen om het leven en zo'n 5000 mensen raakten gewond. Zeker 120 gewonde slachtoffers verkeren volgens de autoriteiten in kritieke toestand.

Reddingsteams uit binnen- en buitenland zoeken in de puinhopen naar overlevenden van de ramp. Ook Nederland heeft een team van 16 mensen gestuurd om te helpen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reddingswerkers zoeken fanatiek door naar vermisten in Beiroet

Op Instagram is een speciale pagina opgericht waarop foto's van vermisten worden gedeeld, in de hoop dat volgers kunnen helpen bij het lokaliseren van deze mensen:

In de stad staat vanmiddag een grote uitvaart gepland voor slachtoffers. De organisatoren willen niet dat overheidsfunctionarissen naar die plechtigheid komen. "Dit wordt een dag van woede en verdriet", zegt een van de betrokkenen.

'Libanese overheid nalatig'

De explosie zou hebben plaatsgevonden in een loods waar jarenlang zo'n 2750 ton ammoniumnitraat lag opgeslagen. Waarschuwingen dat sprake was van een gevaarlijke situatie zouden in de wind zijn geslagen, tot woede van veel burgers.

"Het is de nalatigheid van de Libanese overheid die deze tragedie heeft veroorzaakt", zegt een van de organisatoren van de uitvaart tegen persbureau DPA.

Duizenden vrijwilligers ruimen puin in Beiroet: 'Overheid doet niets'

De gigantische puinhopen die veroorzaakt zijn door de explosie in Beiroet, worden opgeruimd door de bevolking. Duizenden vrijwilligers zijn de straat op gegaan omdat de overheid niets van zich laat horen. "Misschien liggen ze te slapen of zo."
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De haven van Beiroet: voor en na de explosie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore