Ga naar de inhoud
'Drastische aftakeling'

Klimaatverandering: laatste nog intacte ijsplateau van Canada stort in 

Een luchtfoto van Ellesmere Island, waar Milne Ice Shelf deel van uitmaakt. Beeld © EPA

Het laatste nog complete ijsplateau van Canada is afgebroken en in de Noordelijke IJszee gestort. De plaat is bijna de helft van zijn oorspronkelijke omvang kwijtgeraakt.

Het gaat om een van het land losgeraakt stuk van ongeveer 80 vierkante kilometer. Dat proces duurde slechts enkele dagen. De 4000 jaar oude Milne Ice Shelf ligt aan de rand van Ellesmere Island, in het noordelijk territorium Nunavot.

Bovennormale luchttemperaturen

Dat die nu 43 procent kleiner is geworden, is volgens de Canadese deskundigen te wijten aan bovennormale luchttemperaturen, aflandige wind en open water voor het ijsplateau. Dat zijn dé ingrediënten voor het uit elkaar vallen.

Het duivelse dilemma van Spitsbergen: populair door klimaatverandering

02:38
Nergens ter wereld warmt de aarde zo snel op als op de Noorse eilandengroep Spitsbergen. Ze staan er voor een moeilijke keuze: strengere klimaatmaatregelen nemen, of vasthouden aan toerisme en mijnbouw.

'Drastische aftakeling'

"Deze drastische aftakeling van ijsplaten heeft duidelijk te maken met de klimaatverandering", zei Luke Copeland, als gletsjerspecialist verbonden aan de Universiteit van Ottawa. "Deze zomer is het tot 5 graden warmer dan gemiddeld in de periode 1981-2010. En in deze regio gaat de opwarming twee tot drie keer zo hard als elders in de wereld. The Milne en andere ijsplateaus in Canada zijn simpelweg niet langer levensvatbaar. Ze zullen de komende decennia verdwijnen."

IJsberen
Lees meer
IJsberen mogelijk al voor 2100 uitgestorven door klimaatverandering