Race tegen de klok

Reddingswerkers zoeken fanatiek door naar vermisten in Beiroet

07 augustus 2020 19:37
Het Nederlandse reddingsteam USAR in de haven van Beiroet Beeld © ANP

Drie dagen na de verwoestende explosie in Beiroet zijn er nog altijd tientallen vermisten. Het is een race tegen de klok voor de reddingswerkers. Want nog steeds bestaat de kans dat ze mensen levend onder het puin vandaan kunnen halen.

De leider van het Franse reddingsteam, kolonel Vincent Tissier, blijf optimistisch. "Naarmate meer tijd verstrijkt, worden de kansen natuurlijk kleiner. Maar onze ervaring leert dat we soms nog mensen levend aantreffen tot zo’n 72, 75 of 80 uur na een explosie of aardbeving. We hebben dus nog wat tijd en blijven hoop houden."

Tragische vondst

Maar de afgelopen 24 uur is er niemand levend gevonden. Er zijn alleen vier lichamen geborgen, waaronder dat van de 23-jarige Joe Akiki. Zijn moeder was gisteravond nog in de studio van de Libanese televisie. Ze sprak gloedvol over haar zoon en ze was vol hoop dat hij levend gevonden zou worden. Iedereen in de studio moest huilen. Enkele uren later werd haar zoon dood gevonden.

De vermiste Joe Akiki is dood gevonden onder het puin De vermiste Joe Akiki is dood gevonden onder het puin

Joe Akiki werkte in de haven, vlakbij de opslagplaats met ammoniumnitraat die in de lucht is gevlogen. Ook de andere lichamen zijn in het havengebied gevonden. Dat is ook de plek waar de zoektocht naar vermisten is geconcentreerd. Er zijn teams uit verschillende landen actief.

USAR met speurhonden actief

Ook het Nederlandse zoek -en reddingsteam USAR heeft vandaag naar vermisten gespeurd in het havengebied. Alle acht de honden zijn ingezet, om en om vanwege de hitte. De Nederlander zoeken in sector A, zoals op het kaartje op hun Twitter-account te zien is. 

Het dodental door de explosie staat op 154. Dat zal waarschijnlijk nog oplopen, als meer lichamen van vermisten worden gevonden. Verder zijn er gewonden die nog kunnen bezwijken: van de in totaal 5000 gewonden zijn er zo'n 120 zeer slecht aan toe. 

 

Duizenden vrijwilligers ruimen puin in Beiroet

De overheid doet niets, zeggen de inwoners van Beiroet. Daarom zijn duizenden vrijwilligers nu begonnen met puinruimen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore