Meer dan 300.000 euro

Vrouw van Poolse redder ontroerd door vele donaties: 'Hij was onze beste vriend en lieve vader'

09 augustus 2020 17:16 Aangepast: 09 augustus 2020 22:35
Marcin laat een vrouw en drie jonge kinderen achter in Polen. Beeld © Privéfoto's

De vrouw van de Poolse Marcin Kolczynski is ontroerd door de hoeveelheid geld die binnenstroomt, zegt ze tegen RTL Nieuws. Marcin hielp vorige week zondag drie kinderen die in nood waren in de zee bij Julianadorp. Hij kwam daar zelf bij om het leven en laat een vrouw en drie kinderen achter in Polen. "Onze kinderen waren dol op hem", zegt zijn vrouw Monika.

"Het is niet te beschrijven wat er is gebeurd", vertelt de weduwe van Marcin. Dan raakt ze geëmotioneerd. "Ik wil iedereen zo erg bedanken." 

Kostwinner van het gezin

Marcin was arbeidsmigrant in Nederland bij een bloembollenbedrijf in Noord-Holland. Zijn gezin woont in het dorp Kazimierz Biskupi in het midden van Polen. Monika en Marcin hebben samen drie kinderen: Martyna van 12 jaar, Kamila van 10 jaar en de 2-jarige Mateusz. De familie heeft het niet breed, Marcin was de kostwinner van het gezin.

Monika met haar kinderen Martyna (12) , Kamila (10) en Mateusz (2). Monika met haar kinderen Martyna (12) , Kamila (10) en Mateusz (2).

Om het lichaam van de man naar Polen te vervoeren en de begrafenis te kunnen betalen werden meerdere inzamelingsacties opgezet. Inmiddels is het streefbedrag van 300.000 euro bereikt. Meer dan de familie ooit had durven dromen. 

Maar Marcin komt er niet mee terug. "Marcin was zo'n goed mens. Hij bracht elk vrije moment door met de kinderen. Ze speelden samen spelletjes en hij maakte grapjes met ze. Ze waren dol op hem", vertelt Monika geëmotioneerd.

"Zodra mijn man thuis kwam van werk, strekte hij zijn armen naar mijn zoontje Mateusz. Hoe slecht zijn humeur dan ook was, Mateusz kreeg altijd direct een glimlach op zijn gezicht."

Alles voor de kinderen

Voor zijn werk was Marcin veel van huis. Nu zou hij voor zes weken in Nederland verblijven. Volgende week zou hij thuiskomen. "De kinderen misten hem altijd vreselijk als hij op reis moest. Ze vroegen altijd 'wanneer komt papa weer thuis?' of ze keken uit naar een belletje van hem uit het buitenland." 

"Hij was onze beste vriend en lieve vader, die werkelijk alles zou opofferen voor zijn kinderen. Zelfs zijn leven."

Marcin en zijn vrouw tijdens hun huwelijk. Marcin en zijn vrouw tijdens hun huwelijk.

Monika en Marcin waren veertien jaar getrouwd. En volgens de moeder van Monika, bij wie het gezin woonde, waren haar dochter en Marcin nog smoorverliefd. "Ze belden heel vaak. Ook op het laatste moment vlak voor hij overleed", vertelt schoonmoeder Krystyna.

Het laatste belletje

Marcin had zijn vrouw vorige week aan de lijn toen hij in de gaten kreeg dat er kinderen in nood waren. Het laatste wat hij tegen haar zei was: "Er is iets aan de hand met kinderen in het water, ik moet ophangen."

Hij verbrak de lijn en Monika wist twee uur lang niet wat er met Marcin was gebeurd, vertelt schoonmoeder Krystyna. "Monika belde mij toen op, en ze voelde gelijk dat er iets niet klopte. Ze werd gebeld door een Nederlander op het strand, maar begreep niet wat er aan de hand was, omdat ze geen Nederlands spreekt."

"Ik zie aan Monika dat ze nog in shock is: ze is afgevallen en praat niet veel." Even slikt Krystyna. "Marcin was zo'n lieve man, ook voor mij als schoonmoeder."

'Maar één papa'

"Dit geld gaat enorm helpen. Mijn dochter kan nu een eigen appartement kopen met de kinderen. En de kinderen hebben zo in ieder geval weer een toekomst. De oudste twee meisjes beseffen al heel goed wat er is gebeurd. Ze moeten steeds huilen.Tegen hun moeder zei de 12-jarige Martyna: er is voor altijd maar één papa voor ons." 

Het lichaam van Marcin is inmiddels aangekomen in het dorp van de familie. Dinsdag wordt hij begraven. De familie beseft zich nog maar net wat er aan de hand is. Naast het verdriet is er dankbaarheid. "Voor de inzamelingsacties die zijn gestart, voor het werk van de Poolse ambassade in Den Haag, en voor alle mensen die ons berichtjes sturen. Het is overweldigend", zegt Krystyna dankbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marcin redde 3 kinderen en laat 3 kinderen achter: donaties voor gezin stromen binnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore