Temperatuurstijging

Gletsjer Mont Blanc dreigt af te breken: bewoners en toeristen geëvacueerd

06 augustus 2020 18:23
Een waarschuwingsbord bij de Planpincieux-gletsjer. Beeld © AFP

Tientallen mensen zijn uit een Italiaanse vallei geëvacueerd omdat een deel van een gletsjer op de Mont Blanc dreigt af te breken.

Door het warme weer is de gletsjer instabiel geworden. Volgens deskundigen die de berg monitoren zou een stuk van zo'n 500.000 kubieke meter het kunnen begeven.

Tijdelijke oplossing

De autoriteiten in de regio van de Aosta vallei hebben daarom rond de 65 mensen geëvacueerd. Onder hen zijn vijftig toeristen. Toegangswegen zijn afgesloten.

"Voor de bewoners zoeken we tijdelijke oplossingen. De toeristen zullen zelf een ander onderkomen moeten vinden", zegt de burgemeester van Courmayeur tegen het Italiaanse persbureau Ansa.

Bewoners en toeristen in Italiaanse vallei worden geëvacueerd. Bewoners en toeristen in Italiaanse vallei worden geëvacueerd.

Planpincieux gletsjer

De Mont Blanc is de hoogste berg in Europa. De top ligt deels in Frankrijk en Italië. Het kwetsbare stuk ijs is onderdeel van de Planpincieux-gletsjer. Als die afbreekt, zouden delen ervan binnen twee minuten de openbare weg kunnen bereiken.

In september moesten bewoners ook al tijdelijk hun huis uit vanwege gevaar van de gletsjer. Volgens deskundigen zorgen temperatuurwisselingen voor grote veranderingen in de toestand van het ijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italiaanse gletsjer bij Mont Blanc staat op instorten

Smelten

De gletsjer wordt al sinds 2013 extra in de gaten gehouden, om te zien hoe hard het ijs smelt. Als de uitstoot van broeikasgassen onverminderd doorgaat, dan zal volgens klimaatwetenschappers de helft van het ijs op de gletsjers in de Alpen in 2050 gesmolten zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore