Explosie

Olaf Koens in Beiroet: 'Gigantische ravage, dit heb ik nog nooit gezien'

06 augustus 2020 13:38 Aangepast: 07 augustus 2020 08:27
Olaf Koens, archieffoto. Beeld © RTL Nieuws

Correspondent Olaf Koens is gisteravond aangekomen in Beiroet, de stad die zwaar getroffen is door een enorme explosie. De ravage is enorm, ziet hij. "Ieder huis, iedere auto, alles is stuk." Maar de Libanezen laten ook hun veerkracht zien: "Honderden studenten en scholieren zijn vandaag met een bezem naar de stad gekomen, om de straten schoon te vegen."

Koens is correspondent voor RTL Nieuws in het Midden-Oosten. We bellen hem terwijl hij door het getroffen gebied loopt. "Ik heb eerder verslag gedaan van de nasleep van ontploffingen en bombardementen, maar dit is van een totaal andere orde. De ravage is op een schaal die ik niet eerder gezien heb."

'Overal ligt glas'

De stad is nog niet bekomen van de schok. "Er liggen nog heel veel gewonden in het ziekenhuis, en er wordt nog gezocht naar vermisten tussen het puin."

Koens bezoekt een wijk die hij goed kent. "Ieder huis is stuk, overal zijn de ramen eruit geklapt en muren deels ingestort. En overal ligt glas. Je moet in het midden van de straat blijven lopen omdat ramen uit de gebouwen naar beneden kunnen komen."

Olaf Koens leidt je door verwoest Beiroet: 'Lijkt wel een oorlogsgebied'

Het is één grote chaos: overal ligt glas.

Hechtingen

Koens vertelt dat hij eerder op de dag honderden scholieren en studenten in het getroffen gebied zag. "Ze hadden allemaal een bezem en een emmer bij zich, en waren de straten aan het schoonvegen. Heel mooi om te zien."

Terwijl we Koens aan de telefoon hebben, komt hij een vriend tegen. Die is deels bebloed en heeft meerdere hechtingen in zijn hoofd. "How are you?", vraagt Koens. "Yeah, I'm fine", is het antwoord, waarna ze nog rustig een praatje maken.

Veerkracht

Die instelling is typerend voor de Libanese bevolking, zegt Koens. "Bij de explosie heeft hij een plafond op zijn hoofd gekregen. Hij is gewond aan zijn hoofd en zijn huis is kapot. Maar als je hem vraagt hoe het gaat, zegt hij 'prima'. Libanezen zijn heelveerkrachtig, ze kunnen wel tegen een stootje."

Toch gaat het land gebukt onder jarenlange rampspoed. "Het gaat al jaren heel slecht in het land. Er is sprake van een enorme economische crisis, er is corrupte en een hele hoge werkloosheid. Daar kwam corona nog eens bovenop, en nu dit. Het is bijna niet te verkroppen. Libanon moet deze klap te boven komen, maar het wordt wel heel moeilijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Driekwart van Libanon had al hulp nodig, toen kwam de verwoestende klap

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inwoners Beiroet bieden hulp via Instagram: 'Ons huis is jouw huis'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore