Antarctica

Poep gespot vanuit de ruimte: nieuwe kolonies keizerpinguïns ontdekt

05 augustus 2020 14:45 Aangepast: 05 augustus 2020 18:10
Keizerpinguïns op de Zuidpool. Beeld © Getty Images

Dankzij satellietbeelden zijn elf nieuwe kolonies keizerpinguïns ontdekt. Volgens Britse onderzoekers is met de ontdekking de populatie van de dieren in een klap met 20 procent toegenomen.

Medewerkers van de British Antarctic Survey (BAS) zagen op gemaakte beelden van Antarctica bruinrode vlekken op het ijs, wat wees op guano; de afzetting die ontstaat als uitwerpselen van bijvoorbeeld keizerpinguïns opdrogen. 

Satellietbeelden van de uitwerpselen op het ijs. Satellietbeelden van de uitwerpselen op het ijs.

Peter Fretwell leidt het onderzoek van BAS en is enthousiast. Hij houdt wel een slag om de arm: "Natuurlijk is het goed nieuws, maar de groepen pinguïns zijn klein. De complete populatie komt nu dus nog steeds maar uit op krap een half miljoen."

Ver uit de kust

De onderzoekers waren vooral verrast door twee van de plekken waar ze keizerpinguïns ontdekten. De stukken ijs liggen zo ver uit de kust dat de dieren daar eigenlijk helemaal niet komen, was de aanname. Veel van hun collega's reageren dan ook verbaasd op de bevindingen.

Een van Fretwells collega's legt uit dat ook dit niet per se goed nieuws is. "De nieuwe broedplaatsen zijn allemaal op plekken waar onze oude modellen voorspelden dat de populatie zou afnemen", zegt Philip Trathan.

Klimaatverandering

De keizerpinguïns hebben normaal gesproken stabiele stukken ijs nodig om te kunnen broeden. Trathan: "We moeten deze plekken dus goed in de gaten houden omdat klimaatverandering een groot effect zal hebben."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore