Lucht van zuidpool

Hier 30 graden, in Tasmanië schrikken ze zich rot door sneeuw

05 augustus 2020 12:43
Snowboarden in Launceston.

Temperaturen van 30, 33, misschien wel 37 graden dit weekend. In Nederland zetten we ons schrap voor een naderende hittegolf. Maar inwoners van het Australische stadje Launceston op Tasmanië zijn opgeschrikt door een ander weerfenomeen waar ze daar maar heel weinig ervaring mee hebben: sneeuw.

In 40 jaar viel het witte spul niet of nauwelijks in de stad op het eiland Tasmanië. En nu was er op sommige plekken zomaar ineens 20 centimeter te bewonderen. De oorzaak: een koude luchtstroom die vanuit Antarctica richting het Australische eiland kwam. 

Ski's en snowboards

Het zorgde voor bijzondere en leuke taferelen, maar ook voor lastige situaties. Zo gingen er mensen met ski's en snowboards over de openbare weg, maar moesten ook de scholen gesloten worden en werden auto's bevrijd uit benarde posities.

Voor lokale media was de sneeuwval zelfs aanleiding om terug te gaan naar het jaar 1921, toen er ook zoveel sneeuw viel in de stad. "Een vergelijkbaar moment als nu", kopt de Examiner. Ook het lokale weerstation maakt de vergelijking met de sneeuwval van 99 jaar geleden.

Lekkages en onbegaanbare wegen

Niet voor iedereen was het een moment van blijdschap. Er werden ongeveer 50 meldingen gedaan van overlast door de sneeuw, melden lokale media. Mensen hadden vooral last van lekkages door smeltende sneeuw en onbegaanbare wegen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore