Ga naar de inhoud
Naleving handelsakkoord

'Binnenkort handelsoverleg VS en China op hoog niveau'

De Amerikaanse president Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping vorig jaar na het sluiten van de handelsovereenkomst. Beeld © ANP

De Verenigde Staten en China houden op 15 augustus op hoog niveau overleg over de handelsbetrekkingen tussen de twee grootmachten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Tijdens de gesprekken willen de landen nagaan of de afspraken uit hun in januari ondertekende handelsakkoord worden nageleefd.

Handelsovereenkomst

De handelsgezant voor het Witte Huis, Robert Lighthizer, ontmoet onder andere de Chinese vicepremier Liu He, meldt de zakenkrant. De VS en China sloten begin dit jaar een gedeeltelijke handelsovereenkomst, na elkaar anderhalf jaar lang telkens met hogere importtarieven te hebben bestookt. China beloofde onder andere de import van Amerikaanse landbouwproducten te verhogen.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe fase handelsoorlog: Trump tekent 'grootste deal ooit' met China

De spanningen tussen China en de Verenigde Staten zijn de voorbije maanden weer opgelopen. Net als andere westerse mogendheden veroordeelde de Amerikaanse regering een nieuwe veiligheidswet voor Hongkong, waarmee Peking zijn grip op de autonome stadstaat enorm verstevigt.

Ruzie om TikTok

Geruzie rond de socialmedia-app TikTok vormt een nieuwe episode in de reeks aan conflicten tussen de twee landen. De Amerikaanse president Donald Trump eist een snelle verkoop van die app door het Chinese moederbedrijf ByteDance, anders wordt het platform voor korte muziekvideo's in de VS verboden. Chinese staatsmedia veroordeelden die stap als diefstal.

Het VS-China conflict verplaatst zich naar de beurs

03:38
De VS heeft een nieuw front gevonden om de Chinezen aan te pakken. De beurs. En dat heeft nu al gevolgen.