65 miljard dollar

Argentinië sluit deal om hoge schuld te verlichten

04 augustus 2020 18:06 Aangepast: 04 augustus 2020 18:11
Door corona verergerde de economische situatie in Argentinië. Beeld © Getty

Argentinië heeft met drie groepen van schuldeisers een overeenkomst bereikt, waardoor de hoge schuld wat draaglijker wordt.

Het Zuid-Amerikaanse land Argentinië weet de hoge schuld een stuk kleiner te laten worden. Het land heeft overlegd met de verschillende groepen buitenlandse investeerders. Deze hadden een deel van de schuld van het land opgekocht.

Met hen is afgesproken dat niet het volledige bedrag van 65 miljard dollar aan schuld wordt terugbetaald. "Van elke dollar zal 55 dollarcent worden terugbetaald", aldus Bert Colijn, senior econoom bij ING Bank.

"Dat scheelt een slok op een borrel, want de totale schuld ligt boven de 300 miljard dollar", aldus Colijn.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Argentinië is alwéér failliet, maar er is nog een sprankje hoop

Al acht keer eerder failliet

Mogelijk helpt dit Argentinië om een faillissement te voorkomen en de economie weer wat lucht te geven. Het land heeft het economisch moeilijk, het zit al twee jaar lang in een recessie. Dit jaar krimpt de economie mogelijk 12 procent.

Argentinië heeft een lange historie van financiële problemen. Het ging al acht keer eerder failliet.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Ondanks crisisplan Argentijnse regering daalt de peso verder in waarde

Corona

Het probleem is nu dat de schulden in buitenlandse valuta's zijn, onder meer in dollars, terwijl in het begin van de coronacrisis de waarde van de dollar steeg. Omgerekend in de eigen munt, de Argentijnse peso, werden de schulden dus hoger.

Door de coronacrisis hebben investeerders in tijden van onzekerheid liever dollar, waardoor zij hun geld terugtrekken uit opkomende landen en omruilen naar dollars, legt Colijn uit. 

Niet de enige in problemen

Argentinië is niet het enige land dat in de problemen komt, aldus Colijn. In totaal  zijn al honderd landen naar het IMF (Internationaal Monetaire Fonds) gestapt voor steun, aldus Colijn.

"In Nederland hebben we het al zwaar met de coronacrisis, maar in opkomende landen is dat nog steviger", zegt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore