Bodycam-beelden

Nieuwe beelden van arrestatie George Floyd opgedoken

04 augustus 2020 12:46 Aangepast: 04 augustus 2020 12:52
Een Britse krant heeft nieuwe beelden in handen van de arrestatie van George Floyd. Beeld © Screenshot Daily Mail

Bodycam-beelden van twee agenten die George Floyd arresteren, zijn via een Britse krant naar buiten gekomen. Te zien is hoe een agent met getrokken pistool de Amerikaan uit zijn auto haalt. Je hoort Floyd zeggen: "Alsjeblieft, niet schieten. Ik heb net mijn moeder verloren."

Floyd lijkt al direct erg overstuur. Hij snikt en wil niet in de politieauto plaatsnemen. Hij zegt claustrofobisch te zijn. "Ik ga daar dood", protesteert Floyd, die luid tegenstribbelt.

George Floyd werd gearresteerd omdat hij in een winkel betaald had met een vervalst briefje van 20 dollar. Hij overleed nadat agent Derek Chauvin minutenlang op zijn nek knielde.

De nieuwe beelden zijn gepubliceerd op de site van The Daily Mail. De Britse krant wil niet zeggen hoe het aan de beelden komt. De rechter in Minnesota heeft geen toestemming gegeven om de beelden openbaar te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vriendelijke reus' George Floyd, een profiel van de man die de wereld in beweging bracht

De krant heeft in totaal bijna een half uur aan beelden in handen, afkomstig van de bodycam van de agenten Alex Kueng en Thomas Lane.

Meerdere keren zegt Floyd dat hij geen adem kan halen. Op een gegeven moment zegt Lane tegen Chauvin: "Moeten we hem niet op zijn zij leggen?", waarop Chauvin antwoord: "Nee, hij blijft zoals we hem nu hebben liggen."

Advocaat nabestaanden reageert

Een advocaat van de nabestaanden van Floyd zegt dat uit de gelekte beelden blijkt dat Floyd geen gevaarlijke verdachte was. "De politiemensen gingen met getrokken wapens op hem af, alleen omdat hij een zwarte man was".

Black Lives Matter

De dood van Floyd leidde tot een storm van protest. Niet alleen in Minnesota, maar in de hele Verenigde Staten en zelfs wereldwijd. Betogers eisen een eind aan racisme en politiegeweld. 'Black lives matter' is de leus die telkens klinkt. Ook in Nederland waren demonstraties. In de Verenigde Staten gaan in verschillende steden nog steeds mensen de straat op.

De hash-tag #BlackLivesMatter werd voor het eerst gebruikt in 2013, na de dood van Trayvon Martin, een 17-jarige zwarte jongen die werd doodgeschoten. De hash-tag is inmiddels uitgegroeid tot een internationale beweging.

De Black Lives Matter-beweging eist hervormingen bij politiekorpsen en een betere positie voor de zwarte gemeenschap. De demonstraties hebben er in de VS toe geleid dat meerdere fysieke herinneringen uit het slavernijverleden zijn verdwenen. Zo zijn standbeelden van omstreden politici en militaire leiders van hun sokkel gehaald. Ook heeft de staat Mississippi besloten dat er een nieuwe vlag moet komen, omdat de oude verwijst naar het slavernijverleden van de staat.

Zo ontstond Black Lives Matter, en zo werd het bekend

Zo ontstond Black Lives Matter, en zo werd het bekend Het is dé spreuk van de antiracismeprotesten: Black Lives Matter. Waar komt de beweging vandaan? En waarom is het niet All Lives Matter?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore