Knielen tegen racisme

Amerikaanse marine onder vuur na video met Kaepernick als 'doelwit'

04 augustus 2020 02:50 Aangepast: 04 augustus 2020 03:04
De knielende footballspeler Colin Kaepernick (midden). Beeld © AFP

De Amerikaanse marine is in verlegenheid gebracht door een video die afgelopen weekend viral ging. Te zien is hoe militaire honden een 'doelwit' in een Colin Kaepernick shirt aanvallen. Kaepernick was een American footballspeler die knielde tegen racisme.

De video zou vorig jaar zijn opgenomen bij het National Navy Seal Museum in de Amerikaanse staat Florida. Afgelopen weekend gingen de beelden ineens het internet over, schrijven buitenlandse media. De Amerikaanse marine zegt dat het incident 'volledig in strijd is' met de normen en waarden van de organisatie.

Lachende toeschouwers

De marine zegt het incident daarom te gaan onderzoeken. Op de beelden is te zien hoe militaire honden een man aanvallen in een Colin Kaepernick t-shirt. De man lijkt 'ik zal blijven staan' te zeggen als de honden hem neerhalen. Dat zorgt voor gelach bij de toeschouwers.

Bekijk de beelden hier: 

Vier jaar geleden knielde American footballspeler Colin Kaepernick tijdens het volkslied voorafgaand aan een wedstrijd. Dat deed hij uit protest tegen geweld van de politie en het racisme tegen zwarte Amerikanen. Hij knielde samen met zijn teamgenoot Eric Reid. Bij latere wedstrijden kreeg hij bijval van andere zwarte spelers.

Protest tegen racisme

Het publiek reageerde destijds woedend op de actie van Kaepernick. Zijn contract werd niet verlengd, en hij heeft tot op de dag van vandaag nooit meer een nieuwe club gevonden. Hij en Eric Reid werden overal geboycot.

Sinds de gewelddadige dood van George Floyd zien we overal demonstranten knielen uit protest. Trump maakte zich eerder dit jaar nog boos over het knielende gebaar, dit is waarom het zo beladen is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump boos over dit gebaar: waarom 'knielen' zo beladen is

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore