Harde wind

Zeker twintig gewonden na ongeluk met drie luchtballonnen in VS

04 augustus 2020 01:47
Ter illustratie. Beeld © Ritzau Scanpix

Een ballonvaart in de Amerikaanse staat Wyoming is anders uitgepakt dan verwacht. Zeker twintig mensen raakten gewond nadat drie luchtballonnen neerstortten. Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren.

De ballonnen kwamen 'hard neer', vertelt een woordvoerder van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit aan ABC News. De drie ballonnen zouden niet met elkaar in aanraking zijn gekomen, maar stortten allemaal neer op enkele honderden meters van elkaar.

Bekijk hier beelden vanuit een van de luchtballonnen:

Passagier Clinton Phillips vertelt aan Amerikaanse media dat een ballonvaart al jaren op zijn wensenlijstje stond. Samen met zijn vrouw en drie kinderen bevond hij zich in de grootste van de drie luchtballonnen die neerstortten.

Harde wind

"Er stond een harde wind", vertelt Phillips. "Een van de andere twee ballonnen ging alle kanten op, stortte toen neer en kantelde." Terwijl de ballonvaarders daarnaar keken, hadden ze niet door dat ze zelf ook hoogte hadden verloren. "Onze piloot zei niets, maar ik keek om en riep dat iedereen zich schrap moest zetten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodweer tijdens ballonvaart: 'Bestuurders moeten verplicht kijken naar weersverwachting'

De ballon raakte de grond vervolgens hard, werd enkele honderden meters meegesleurd en kwam vervolgens in een ravijn tot stilstand. "Het was afschuwelijk", zegt de verbouwereerde passagier. "Mensen schreeuwden om hun leven en gilden het uit."

Weersomslag

Een van de dochters van Phillips raakte even buiten bewustzijn, zijn zoon heeft waarschijnlijk een hersenschudding en zijn vrouw heeft vermoedelijk enkele ribben gebroken. Meer dan twintig mensen zijn volgens hem naar het ziekenhuis gebracht. Eén iemand werd met een helikopter afgevoerd.

Het is niet duidelijk hoe het ongeluk is gebeurd. Vermoedelijk sloeg het weer om tijdens de vlucht. Vorig jaar werden ballonvaarders in Nederland ook verrast door noodweer, waardoor een ballon in de problemen raakte. Dat gebeurt maar zelden. "Een crash is echt een uitzondering."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ballonvaart ligt stil: 'Waarom mogen vliegtuigen wel de lucht in en wij niet?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore