Ga naar de inhoud
Gelekte documenten

Dodental corona in Iran véél hoger dan overheid toegeeft

De Iraanse president Hassan Rouhani tijdens een persconferentie over het coronavirus, vorige week. Beeld © Iranian Presidency

Volgens de officiële cijfers van de Iraanse overheid heeft het coronavirus in het land aan 'slechts' 14.405 mensen het leven gekost. Uit gelekte documenten van een anonieme bron blijkt dat het werkelijke dodental bijna drie keer zo hoog is, wat Iran een van de zwaarst getroffen landen ter wereld maakt.

Een anonieme bron heeft documenten gelekt aan de BBC om 'de waarheid te onthullen'. In Iran zouden in werkelijkheid bijna 42.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

451.000 besmettingen

Ook blijkt uit de documenten dat de Iraanse overheid niet alleen over het aantal coronadoden, maar ook het aantal besmettingen heeft gelogen.

In werkelijkheid zijn zo'n 451.000 mensen in Iran besmet geraakt met het coronavirus, blijkt uit de gelekte documenten. Volgens de officiële cijfers zijn 'slechts' 278.827 mensen besmet geraakt.

Brits-Australische
Lees ook:
Brits-Australische docente overgeplaatst naar Iraanse horrorgevangenis

Op de dag dat Iran de eerste officiële besmetting bekendmaakte, op 19 februari, was intern bekend dat al 52 mensen aan de gevolgen van het virus waren overleden.

Gedetailleerde informatie

De BBC weet niet wie de anonieme bron is en weet dus ook niet hoe hij of zij aan de informatie is gekomen. De persoon zegt 'de waarheid te willen onthullen' om 'politieke spelletjes' te stoppen. In de documenten staat het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames in Iran.

Ook zijn er lijsten met onder andere namen, adressen, leeftijd, geslacht en onderliggende gezondheidsklachten van coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Op basis van die informatie heeft de BBC de informatie in de gelekte documenten kunnen controleren.

103-jarige
Lees ook:
103-jarige vrouw Iran genezen van coronavirus

De Iraanse hoofdstad Teheran is in Iran het zwaarst getroffen. Daar zijn ruim 8.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Onder grote druk

Iraanse medici hebben aan de BBC verteld dat het Iraanse ministerie van Volksgezondheid onder grote druk staat van de inlichtingendiensten in het land. "Er waren in eerste instantie geen coronatesten beschikbaar", vertelt een dokter die anoniem wil blijven. "Vervolgens werden beschikbare coronatests niet genoeg gebruikt. De inlichtingendiensten wilden simpelweg niet toegeven dat het coronavirus bestaat in Iran."

De data die de Iraanse overheid vrijgaf was qua stijging en daling vergelijkbaar met de werkelijke cijfers: toen er een lockdown werd afgekondigd, daalde het aantal besmettingen en coronadoden. In werkelijkheid bleken er alleen vele malen meer slachtoffers dan Iran toe wilde geven.

Overal ter wereld is het werkelijke aantal coronadoden vermoedelijk hoger dan verwacht, bijvoorbeeld door een gebrek aan coronatesten. Volgens de BBC gaat het in het geval van Iran echter om opzettelijk misleidende cijfers.

Denise is proefpersoon in Brazilië voor 'ons' coronavaccin

02:37
Denise Abranches is de eerste Braziliaanse vrijwilliger die het Oxford-vaccin toegediend heeft gekregen. De tandarts is 1 van de 5000 zorgmedewerkers in het land die als proefpersoon dienen voor het coronavaccin.