Ga naar de inhoud
40 besmettingen

Corona-uitbraak op Noors cruiseschip (dat als eerste ter wereld weer voer)

Zeker veertig opvarenden van de MS Roald Amundsen raakten besmet met het coronavirus. Beeld © dpa

Zeker veertig opvarenden van een Noors cruiseschip zijn besmet geraakt met het coronavirus. De rederij begon vorige maand als eerste ter wereld weer met internationale cruises. Nu zijn er grote zorgen of de bijna vierhonderd passagiers, die al van boord zijn gelaten, wel snel genoeg opgespoord kunnen worden.

Dit weekend maakte de Noorse rederij Hurtigruten bekend dat 36 bemanningsleden en 4 passagiers van twee verschillende cruises besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Bemanning in quarantaine

Eind vorige week meerde het schip aan in de haven van Tromsø, de grootste stad in het noorden van Noorwegen. Daar werden vier bemanningsleden positief getest op het coronavirus. De volledige bemanning, 158 personen, moest vervolgens op het schip in quarantaine blijven.

Willen
Lees ook:
Willen mensen nog op een cruise? Schepen liggen nog altijd voor anker

De 178 passagiers waren toen echter al van boord gelaten. De Noorse gezondheidsautoriteiten begonnen samen met de rederij direct een grootschalige operatie om alle passagiers op te sporen. Zij moeten twee weken in zelfisolatie om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Meer besmettingen verwacht

Ook enkele passagiers van een eerdere cruise, vorige maand, zijn besmet geraakt. In totaal gaat het om 387 passagiers die momenteel door de Noorse gezondheidsautoriteiten benaderd worden. "Wij verwachten meer besmettingen te vinden", vertelde een woordvoerder daar gisteren over.

Volgens de Financial Times gaat het om passagiers uit zeker 69 gemeenten in Noorwegen, waardoor de uitbraak snel grote gevolgen kan hebben. "Alle passagiers hebben inmiddels bericht van ons gehad", vertelde de rederij gisteren. "Wij verifiëren momenteel of die berichten goed zijn aangekomen en door iedereen worden begrepen."

Vechtpartij
Lees ook:
Vechtpartij om mondkapjes op KLM-vlucht naar Ibiza

Hurtigruten begon halverwege juni als eerste rederij ter wereld weer met internationale cruises. Cruiseschepen varen vanuit Noorwegen naar de poolcirkel. Ook heeft de rederij plannen om vanaf deze maand weer verschillende cruisereizen naar de Britse eilanden aan te bieden.

Poolcirkel

Vanwege de coronacrisis hadden de schepen zeker drie maanden stilgelegen. Toen de eerste cruisegangers vorige maand weer verwelkomd werden, werd ze op het hart gedrukt dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Hurtigruten had 'zeer strikte maatregelen' genomen om besmettingen tijdens de reizen te voorkomen. Naar eigen zeggen waren de voorzorgsmaatregelen zorgvuldiger dan Noorse of internationale voorschriften.

Experts waarschuwen al langer dat reizen naar de poolcirkel, zoals die van Hurtigruten, in deze tijd onverantwoord zijn. In het gebied zijn slechts zeer beperkte medische voorzieningen aanwezig. Als er tijdens een reis medische hulp nodig is vanwege een uitbraak van het coronavirus, levert dat dus acuut problemen op.

Rederijen zelf zeggen dat ze voldoende uitrusting aan boord hebben om passagiers op te vangen. Hurtigruten heeft een cruise die voor aankomend weekend gepland staat geannuleerd, maar het is niet duidelijk of alle reizen gecanceld worden. 

Cruisebedrijf
Lees ook:
Cruisebedrijf biedt bodemprijzen om klanten terug te winnen