Dragon-capsule

NASA SpaceX-astronauten keren met een plons succesvol terug op aarde

03 augustus 2020 03:15 Aangepast: 03 augustus 2020 08:21
De Dragon-capsule van SpaceX keerde succesvol terug op aarde. Beeld © NASA

NASA-astronauten Doug Hurley en Bob Behnken zijn na een verblijf van twee maanden in het ruimtestation veilig teruggekeerd op aarde. De bemanning van de SpaceX Dragon-capsule kwam terecht in het water voor de kust van Pensacola in Florida.

De succesvolle afronding van de missie luidt een nieuwe periode in voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Die zal voortaan gebruik maken voor dit soort transport vlak boven aarde, van commerciële partijen zoals SpaceX van Elon Musk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Astronauten SpaceX-ruimtevaartuig gaan op 1 augustus terug

Het inhuren van dit soort partijen bespaart NASA miljarden, die vervolgens weer kan worden geïnvesteerd in reizen naar de maan of Mars.

"Namens het team van SpaceX en NASA: welkom terug op aarde. Dank voor vliegen met SpaceX", zei het SpaceX-controlecentrum tegen de astronauten, vlak nadat ze in het water waren geplonsd, als elke ander vliegmaatschappij.

Bekijk hier hoe de capsule in het water terecht kwam en hoe de astronauten, na twee maanden in de ruimte, vervolgens uitstapten: 

President Trump tweette na afloop van de landing en schreef het 'fantastisch' te vinden dat de astronauten veilig terug zijn. Het is voor het eerst sinds 45 jaar dat een bemande ruimtemissie van Amerikanen op deze manier, met een plons, terug op aarde komt. 

Astronaut Bob Behnken vertelde tijdens een persconferentie 'heel trots' te zijn dat hij de afgelopen jaren deel was van het team dat de missie mogelijk maakte: 

Zodra de vier parachutes voor de kust van Florida werden waargenomen, was het duidelijk dat de SpaceX Dragon-capsule de tocht door de atmosfeer had doorstaan. De parachutes remden de capsule toen af van zo'n 560 kilometer per uur naar zo'n 25 kilometer per uur, vlak voor de plons in het water. 

De astronauten werden na de landing door medici onderzocht en zijn uiteindelijk met een helikopter naar de kust gebracht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore