Ieder moment toeslaan

Noodweer aan Gardameer verwacht: 'Opeens kan het hier gaan spoken'

02 augustus 2020 13:00 Aangepast: 02 augustus 2020 13:24
Fré geniet nu nog van mooi weer langs het Gardameer.

Nederlandse vakantiegangers rondom het Gardameer zetten zich schrap vanwege noodweer dat ieder moment kan toeslaan. De Italiaanse autoriteiten hebben code rood afgegeven omdat ze zware onweersbuien met harde windstoten en veel regen verwachten. "Iedereen op de camping is druk met het slaan van extra haringen."

Groninger Fré Wijnholds komt al jaren aan het Gardameer. "Het kan hier zo spoken. Nu is het bijvoorbeeld zonnig en mooi bij ons op de camping, maar dat kan van het ene op andere moment omslaan", weet de ANWB'er die al jaren Nederlanders met pech helpt in het vakantiegebied.

Nu geniet hij zelf van een vakantie op camping Gasparina. Zijn plek, pal aan het meer.

Code rood

De Italiaanse autoriteiten hebben code rood afgegeven voor het Gardameer. Dat geldt voor het gebied tot aan Venetië toe.

"Er wordt in korte tijd tientallen millimeters regen verwacht en windstoten van tot 100 km per uur", licht Brian Verhoeven, meteoroloog van Buienradar, toe. "Dat is echt flink, helemaal als je in een tentje zit."

Raak

Gisteren was het ook al raak, zegt vakantieganger Fré. Er vloog van alles door de lucht. "Op onze camping worden al de hele dag takken geruimd en ander weggewaaid spul. Het gekke: nu is het zonnig en lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Maar het kan zo omslaan."

Iedereen staat dus paraat. "Vooral de Italianen, want qua Nederlanders is het bij ons heel rustig. De camping is echt leeg. Mensen zijn massaal haringen in de grond aan het slaan en staan extra lijnen te trekken. Je weet het nooit."

Hoe kan het?

Hagelstenen zo groot als pingpongballen en eindeloze harde regen met hard wind. Aan het Gardameer kan het flink tekeer gaan. Hoe kan dat toch? Philippe Schambergen is zelf meteoroloog en toevallig zelf op vakantie in de buurt van het Gardameer.

De weerswaarschuwing is ook hem niet ontgaan. "Van dit weer gaat mijn hart toch sneller kloppen. Ik ga vandaag naar het zuiden van het Gardameer rijden om het te filmen."

Ligging 

Dat het weer zo bar en boos kan worden bij de toeristische trekpleister, komt door de ligging van het meer, legt Schambergen uit. Namelijk: ten zuiden van de Alpen met veel hoge bergen. 

"De zuidkant van de Alpen krijgt vaak toevoer van warme en vocht vanuit de Middellandse Zee. Dat is al genoeg voor forse onweersbuien. Botst die warme, vochtige lucht ook nog eens tegen de Alpen aan, dan geeft dat nóg een extra zetje, waardoor het weer vooral in de zomer soms extreem kan uitpakken boven het Gardameer."

Wees voorbereid

Het noodweer wordt vanavond en vannacht rondom het Gardameer verwacht. "Vakantiegangers kunnen maar beter goed voorbereid zijn. Windstoten van 100 kilometer per uur en zoveel regen voor een tentje is niet mis. Wat extra maatregelen kunnen  absoluut geen kwaad", zegt meteoroloog Verhoeven.

De komende dagen blijft het onrustig. "Woensdag lijkt de rust weer terug te keren", besluit Verhoeven.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore