Ideale proeftuin

Dit is waarom juist de Brazilianen 'ons' coronavaccin testen

02 augustus 2020 10:02 Aangepast: 02 augustus 2020 13:56
Braziliaanse vrouw krijgt vaccin toegediend. Beeld © EPA

Het coronavaccin waarvan Nederland samen met Duitsland, Frankrijk en Italië 300 miljoen doses heeft besteld, wordt op dit moment getest in Brazilië. Waarom dat land een perfecte proeftuin is, zocht RTL Nieuws-correspondent Sandra Korstjens uit. Ook sprak ze iemand die het vaccin toegediend heeft gekregen.

Het kleine gebouwtje om de hoek van het Hospital São Paulo ziet er misschien eenvoudig uit. Maar het onderzoek dat hier plaatsvindt, kan grote gevolgen hebben voor de rest van de wereld. Het is het Braziliaanse testcentrum van het Oxfordvaccin, dat de befaamde universiteit in samenwerking met farmaceut AstraZeneca ontwikkelt.

Geen toeval

De coördinator van het project in Brazilië is epidemioloog Lily Yin Weckx. Dat er nu juist in het Zuid-Amerikaanse land zoveel getest wordt, is volgens haar geen toeval. "Aan de ene kant is Brazilië gerenommeerd op het gebied van vaccinaties. Er is een uitstekend vaccinatieprogramma, er zijn producenten van vaccins en goede onderzoekscentra. Aan de andere kant moet je in deze fase bewijzen dat het vaccin werkt. Daarvoor moet het virus aanwezig zijn. Het moet een plek zijn waar het virus nog circuleert."

Coördinator Lily Yin Weckx Coördinator Lily Yin Weckx

En laat Brazilië nu net één van de hardst getroffen landen ter wereld zijn. De coronapiek lijkt er nog altijd niet bereikt. Meer dan 2,5 miljoen mensen werden al positief getest. Zeker 90.000 Brazilianen zijn overleden door de gevolgen van het virus.

Desondanks gaan steeds meer mensen weer de straat op. Maatregelen worden langzaam versoepeld. In miljoenenstad São Paulo zijn restaurants en sportscholen sinds deze maand weer geopend.

Zorgpersoneel

Het personeel van ziekenhuizen loopt helemaal een grote kans om besmet te raken. Daarom werd besloten om 5000 Braziliaanse vrijwilligers voor het Oxfordvaccin te kiezen die juist daar werken. Artsen en verpleegkundigen, maar ook schoonmakers, beveiligers en ambulancechauffeurs.

Tandarts Denise Abranches is één van die vrijwilligers. Zij werkt met coronapatiënten op de intensive care van een ziekenhuis in São Paulo. Cruciaal werk, want juist door intubatie is de kans groot dat het aantal ziekteverwekkers in de mond snel toeneemt. Haar werk maakte haar een ideale kandidaat om het vaccin te testen. Eind juni was zij als eerste Braziliaanse vrijwilliger aan de beurt. Bekijk hieronder het interview met haar:

Maar niet alleen het Oxfordvaccin wordt in Brazilië getest. Het Chinese Sinovac begon vorige week met het inenten van vrijwilligers. En ook door Sinopharm en Pfizer zijn afspraken gemaakt met de Brazilianen. Dat doet het land niet helemaal belangeloos. Als een vaccin uiteindelijk blijkt te werken dan mag Brazilië gebruik maken van deze technologie en het vaccin ook produceren voor de eigen bevolking.

Enorme urgentie

Maar zover is het nog niet. De belangrijkste vraag op dit moment is natuurlijk: wanneer is het vaccin klaar? Coördinator Yin Weckx lacht als ze de vraag voorgeschoteld krijgt. "Dat wil iedereen weten." Dan vervolgt ze serieuzer: "Het is onmogelijk om een exacte datum vast te stellen. Onze studie duurt een jaar. Maar als we al eerder hele positieve resultaten hebben, terwijl we geconfronteerd worden met een pandemie en er enorme urgentie is, dan lukt het misschien om het op basis van die urgentie eerder goedgekeurd te krijgen."

Intussen laat ze zich niet gek maken door een eventuele concurrentiestrijd tussen de verschillende landen en bedrijven. "Onze strijd is niet met elkaar, onze strijd is met het virus. Ik hoop dat meerdere bedrijven een werkend vaccin vinden. Al is het maar omdat één vaccin niet genoeg is om de hele wereldbevolking te helpen."

Dit is het door Nederland gekochte coronavaccin

Bekijk hier hoe het vaccin werkt en wanneer we het mogelijk krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore