Ga naar de inhoud
Vreemdelingenhaat

Racistische aanval in Duitsland, man uit West-Afrika in kritieke toestand

Archieffoto Beeld © EPA

In de Duitse stad Erfurt zijn drie mannen uit Guinee gewond geraakt nadat zij door een groep van zo'n twaalf mannen waren aangevallen. De politie gaat uit van vreemdelingenhaat. Een van de slachtoffers vecht in het ziekenhuis voor zijn leven.

De politie heeft twaalf verdachten aangehouden. De drie Afrikaanse mannen werden in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.00 uur aangevallen in een woonwijk in het zuidoosten van de stad, bij een plek die bekendstaat als ontmoetingsplaats voor extreemrechtse groepen. 

Wapens 

Het is niet bekend of de daders wapens hebben gebruikt bij hun aanval. In het pand komen volgens Duitse media leden en sympathisanten van extreemrechtse partijen regelmatig bijeen. 

Een van de slachtoffers raakte zwaargewond.

Extreemrechts
Lees ook:
Extreemrechts in Duitsland: 'Jongeren vinden het cool om neonazi te zijn'

Niet de eerste aanval

Volgens politica Katharina König-Preuss, links parlementariër, laten neonazi's in Erfurt steeds meer van zich horen. Het was binnen enkele weken de tweede massale neonazi-aanval in Erfurt, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Thüringen.

De extreemrechtse micropartij Der III. Weg is daar actief. Die partij biedt volgens Preuss vechtsporttraining aan militante neonazi’s, maar ook aan kinderen.

Protesten

"Zoals we dit weekend weer hebben gezien, is het doel om mensen te verwonden en een sfeer van angst te creëren", zegt zij tegen Duitse media

Gisteren gingen honderden mensen de straat op in de Duitse deelstaat om te protesteren tegen het rechts-extremisme en de aanvallen van de afgelopen tijd.

Extreemrechts

In Duitsland zijn zo’n 25.000 rechts-extremisten, blijkt uit een rapport dat vorig jaar is gepubliceerd door de Duitse overheid. De harde kern, bestaande uit zo'n 13.000 neonazi's, is bereid geweld te gebruiken.

"Extreemrechts is altijd wel aanwezig geweest in Duitsland, maar je ziet nu een duidelijke toename van geweldsincidenten", zei correspondent Jeroen Akkermans daar eerder al over.

Duitsland naar rechts: Tommy verkoopt kleren voor neo-nazi's en is politicus

Een reportage van correspondent Jeroen Akkermans over neonazi's in Duitsland.